Pınar Yıldırım

De Turkse social media-persoonlijkheid Puccaa hsa is veroordeeld tot vijf maanden en 18 dagen gevangenisstraf wegens “belediging van mannen” naar aanleiding van een tweet waarin zij zei dat zij niet hield van “het inferieure, karakterloze geslacht dat de man is”.

De Turkse social media-persoonlijkheid Puccaa, die wettelijk Pınar Yıldırım heet, werd veroordeeld tot vijf maanden en 18 dagen gevangenisstraf voor het “kleineren van een deel van de samenleving op basis van sociale klasse, religie, sekte, geslacht of regionale verschillen,” zei ze op 22 oktober op haar Twitter.

De internetpersoonlijkheid zei dat de beslissing van de rechtbank klinkt als een verhaal van Zaytung, een Turkse media-outlet die satirische nieuwsberichten maakt waarin kritiek wordt geuit op de nieuwsagenda van het land.

“Het gaat klinken als een verhaal van Zaytung, maar ik werd veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf voor het beledigen van mannen! Ik haat het om te vergelijken, maar neem je me in de maling met ‘mannen beledigen’ terwijl er elke dag zoveel vrouwenmoorden gebeuren?” schreef de influencer op haar Twitter.

In de social media post van de influencer die aanleiding was voor de zin stond dat ze veel shows en films had gekeken met homoseksuele mannelijke personages, en nog steeds niet “hield van het inferieure, karakterloze geslacht dat de man is.”

“Ik hoop niet dat ze een expert aanstellen om te bepalen of ik van mannen hou of niet. Al het slechte dat me overkomen is, komt door mannen! Je moet zo fragiel zijn, praten over het beledigen van mannen,” zei de influencer in een andere tweet.

Aanklachten wegens belediging zijn een veelgebruikt instrument van de Turkse rechterlijke macht onder de regerende Partij Rechtvaardigheid en Partij (AKP), meestal met de president of zijn plaatsvervangers als de aanklagers.

Bron: Turkse media