Turkije heeft de democratie test goed doorstaan maar heeft nood aan een imagocampagne zeggen Turkse industriëlen. “De onafhankelijke business associatie (MÜSIAD) heeft een plan klaar om het foute imago van Turkije in het Westen na de mislukte aanslag van 15 juli te corrigeren en wil business activiteiten versnellen”, zegt het hoofd van deze associatie, Nail Olpak.

“ We hebben geen problemen gezien in onze economische activiteiten, al onze banken en beurzen waren open de maandag na de mislukte staatsgreep van 15 Juli. Dit is alvast een groot succes. Onze zwakke schakel is evenwel ons verslechterend imago in het buitenland, daarom willen we samen met andere business associaties een grootscheepse imagocampagne opzetten“, voegde hij eraan toe tijdens een meeting met een groep journalisten op 10 augustus.

Democratische waarden

Olpak zei dat de campagne zal gevoerd worden onder de auspiciën van het ministerie van economische zaken in samenwerking met senior buitenlandse executives die in Turkije leven en werken. Volgens Olpak heeft Turkije de test op zijn democratische waarden goed doorstaan maar spijtig genoeg wordt dit niet zo gezien in het buitenland. Als de meeting van 7 augustus met miljoenen mensen van verschillende politieke en levensbeschouwelijke achtergronden wordt gezien als een Erdogan-rally in de buitenlandse media, hebben we een serieus probleem. Ons land heeft een ongelooflijk moedige reflex van eenheid gehad door direct het leven terug op te nemen na het drama.

Nail Olpak
Nail Olpak (voorzitter MUSIAD)

Imagocampagne voor onderlijning democratie

“Voor het eerst in een lange periode hebben we de kans gegrepen om samen op te komen voor de democratie in Turkije”, zei Olpak, hierbij verwijzend naar een spoedberaad met 12 business organisaties op 18 juli, de maandag na de coup. Deze organisaties onderstreepten allen de nationale wil en de democratische waardes bij de collectieve volkswake van 15 juli in een gezamenlijk communique op 18 juli  waarbij ze bereid zijn de nodige investeringen te doen. Eén van de betrokken business associaties (TÜSIAD) is reeds begonnen met een imagocampagne waarbij een advertentie ter onderlijning van de trouw aan de democratie en de kracht van de Turkse economie geplaatst zal worden in leading media in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië.

24 landen

Olpak vermelde ook dat een aantal andere Business organisaties een campagne zullen opstarten om de ware toedracht van de gebeurtenissen in Turkije toe te lichten in niet minder dan 24 landen, hierbij zal Denemarken het eerst bezochte land worden. Volgens het Turkse persbureau Anadolu is deze campagne van start gegaan met een bezoek aan Denemarken door een senior business organisatie onder leiding van de minister van economische zaken Nihat Zeybekci. Volgens datzelfde rapport zijn de participanten senior leden van MÜSIAD, TOBB, de Turkse exporteurs bonden, Borsa Istanbul, de Turks Deense business council en afgevaardigden van alle politieke partijen vertegenwoordigd in het Turkse parlement.

Samenwerkingsakkoorden

De doelstelling van de delegatie is om speciaal na de coup nieuwe samenwerkingsakkoorden te creëren en te informeren over de echte situatie in Turkije aan de collega’s, regeringen, business circles en de media. Olpak zei ook dat MÜSIAD zijn actuele lobby en PR activiteiten wil versnellen met 169 connectie punten in 65 landen en nieuwe kantoren zal openen in op zijn minst 10 nieuwe landen. “Een andere prioriteit is om onze business activiteiten te vergroten in het post coup tijdperk. We hebben geen enkel event, bezoek of bestelling geannuleerd. In onze gesprekken met de regering hebben we zelfs gevraagd om van de uitgeroepen noodtoestand gebruik te maken om nieuwe incentives te creëren en de nodige hervormingen door te voeren “ zei de voorzitter.

Einde lidmaatschap Gulenisten

Op de vraag of er ook Gulenisten deel uitmaken van de business associaties, antwoordde Olpak: “Ja, er zijn er zeker en het zou ook niet anders kunnen. We zijn bezig met een grondig onderzoek en zullen onmiddellijk een einde maken aan hun lidmaatschap indien we zeker zijn dat ze deel uitmaken van deze organisatie. Hierbij mogen er geen onschuldigen worden getroffen. Sommige lijsten circuleren waarop ook namen staan die absoluut niets te maken hebben met FETÖ (de terreurbeweging van Gulen). We moeten hierbij dus zeer voorzichtig te werk gaan ten einde de reputatie van onschuldigen niet te beschadigen “

Hurriyet