België heeft nogmaals bewezen een veilig toevluchtsoord te zijn voor terroristische organisaties, door een manifestatie toe te laten aan PKK-aanhangers in het centrum van Brussel. De PKK-sympathisanten verzamelen zich vandaag 15 augustus op het het Spanjeplein om de eerste aanslag van deze terreurgroep tegen Turkije te vieren.

Ondanks het feit dat België en de Europese Unie de PKK als terreurgroep erkennen, deden lokale autoriteiten niets om deze demonstratie te verbieden.

Op de manifestatie werden PKK-vlaggen opgehangen aan straatlantaarns en posters van hun gevangen genomen leider Öcalan werden publiekelijk vertoond. Hierbij scandeerden deze PKK-aanhangers leuzen ter bevrijding van hun leider, Abdullah Ocalan. De Brusselse politie liet deze manifestatie toe ook al zeiden Belgische officials dat er “geen toelating” was voor de demonstratie.

Aanslagen 15 augustus 1984

De PKK-aanslag op 15 augustus 1984, geleid door Mahsum Korkmaz, werd het begin van een eindeloze reeks terreur door de PKK in Turkije. PKK-terroristen vielen een rijkswachtbureau aan in het Eruh-district van de zuidoostelijke provincie Siirt, hierbij werd één politie agent vermoord en raakten 6 soldaten alsook 3 burgers gewond. Tegelijk werden er aanslagen gepleegd op een openluchtfaciliteit van de politie, een huisvesting voor officieren en een kazerne in het Semdinli-district van de oostelijke provincie Hakkari waarbij er eveneens verschillende politieagenten werden gedood en verwond.

PKK1

België tolereert terreurorganisaties

België werd onlangs nog bekritiseerd door de Turkse autoriteiten vanwege haar tolerantie tegen terroristische organisaties in het land. Fehriye Erdal, een lid van de terreurgroep DHKP-C die betrokken was bij de moord op een prominente Turkse zakenman in 1996, vluchtte naar België na de moord. Ze werd niet uitgeleverd aan Turkije ondanks verschillende verzoeken.  België beschouwt haar niet als terrorist en beschrijft haar als “een bendelid” . Zübeyir Aydar, een vooraanstaand lid van de PKK, die door de V.S. als een international drugssmokkelaar werd bestempeld, werd in 2010 gearresteerd in België maar 3 weken later werd ze gewoon vrijgelaten.

Sabah