Huwelijksfeesten vanaf deze zomer met een ander soort halay-dans.

Veel Turkse koppels zullen deze zomer trouwen. Vanwege de coronacrisis zijn veel bruiloften uitgesteld, maar maatregelen worden langzamerhand versoepeld. Toch zal een huwelijksfeest er voortaan anders uitzien dan voor de crisis.

Tijdens het feest wordt de traditionele halay-dans uitgevoerd. Daarbij houden mensen elkaars handen vast terwijl ook hun schouders elkaar raken, zodat ze een lange rij vormen. Aangezien dat in strijd is met de regels van sociale afstand, zullen bruiloftsgasten tijdens de halay stokken gebruiken.

Eigenaars van plaatsen waar huwelijksfeesten georganiseerd worden, vroegen al langer om een versoepeling van de maatregel waarbij bruiloften niet binnen mochten plaatsvinden.

“We zijn altijd goed voorbereid. Stel maar voor dat deze maatregel morgen opgeheven zou worden. We nemen ook de nodige voorzorgen, zodat de gezondheid van de gasten niet in het gedrang komt”, vertelt Barış Ay, voorzitter van een vereniging van huwelijksplanners en zaaleigenaren.

“We letten erop dat onze medewerkers hun persoonlijke hygiëne respecteren en dat onze zalen er proper bijliggen, zelfs tijdens een feest. We zullen ook stokken van anderhalve meter lang voorzien, die de gasten dan bij de halay kunnen gebruiken.”

Vanaf juni mogen de feestzalen weer opengaan. Wel wordt er aangeraden om bruiloften bij voorkeur buiten te organiseren.

Op 19 maart werden onder meer feestzalen gesloten in een poging verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

K.L.

(Bron: Hürriyet)