Turkije wil toeristen lokken via telefoon

Om het internationale vliegverkeer weer op te starten, en om toeristen terug naar Turkije te lokken, start Ankara in juni met diplomatie met een 70-tal landen via de telefoon.

Dat maakte minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy bekend op de televisiezender CNN Türk.

Vanaf 11 mei zal zijn ministerie, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, brieven sturen naar ministers van Toerisme in landen van waaruit veel mensen naar Turkije komen.

“In de brief beschrijven we welke procedures we volgen om mensen een visum te geven. Bovendien beschrijven we ons systeem van gezondheidszorg. Daaruit moet blijken hoeveel succes we hebben in de strijd tegen het virus, vooral in de toeristische provincies en districten. We sturen ook enkele tabellen mee met cijfers over de capaciteit van zowel openbare als particuliere ziekenhuizen, over de capaciteit op intensieve zorgen, over het aantal beschikbare beademingstoestellen, en over het aantal ziekenwagens en ambulancevliegtuigen. Vanaf juni zullen de minister van Buitenlandse zaken en ikzelf dan onze collega’s in die landen contacteren via de telefoon. Op dit moment hebben we een 70-tal landen op het oog.”

Tijdens die telefoongesprekken zal het volgens Ersoy vooral gaan over de manier waarop het vliegverkeer hervat kan worden. Duitsland wordt waarschijnlijk een van de eerste landen van waaruit toeristen terug naar Turkije kunnen gaan.

Ook enkele Aziatische en Centraal-Europese landen komen in aanmerking. Bovendien zal het ministerie van Volksgezondheid de toeristische luchthavens Istanbul, Sabiha Gökçen, İzmir, Dalaman, Bodrum, Antalya en Gazipaşa, voorzien van faciliteiten om te testen op COVID-19. Ook grensovergangen krijgen dergelijke faciliteiten.

Vanaf juni zal iedereen die het land binnenkomt, getest worden op het virus. Op 8 mei maakte de overheid al maatregelen bekend om het toerisme veilig te laten verlopen, dus ook op luchthavens, in toeristische voertuigen, restaurants, musea, archeologische sites en andere toeristische faciliteiten. Personeel zal training krijgen om te reageren op mogelijke coronabesmettingen, de sociale afstand zal gewaarborgd worden en er zal gezorgd worden voor een goede hygiëne.

Elke toeristische plaats zal een internationaal erkend certificaat krijgen dat bezoekers via een QR-code kunnen bekijken. “Zo’n certificaat is niet verplicht, maar we raden het wel aan. Reisorganisatoren, online toerismewebsites, reisbureaus en overheden, zullen in ieder geval wel regelmatig een lijst krijgen met de toeristische plaatsen die een certificaat hebben. We geven wel eerst prioriteit aan binnenlands toerisme en aan kleinere hotels boven de grote hotelketens”, aldus Ersoy.

De minister ontkende wel dat hotels en andere toeristische plaatsen geen eten meer zouden aanbieden. Het zou zo zijn dat het eten wordt opgediend, in plaats van in een buffet opgesteld. De vereniging van hoteluitbaters maakte op 8 mei bekend dat alle all-inclusive-pakketten worden aangeboden, maar wel met extra oog voor gezondheid. De minister verwacht dat slechts 50 tot 60% van de toeristische capaciteit benut zal worden. Dat zou dus gaan over 30 miljoen toeristen, en niet de eerder verwachte 60 miljoen.

Vorig jaar bezochten 51,9 miljoen toeristen het land, een record. Dat leverde  34,5 miljard dollar inkomsten op, ook een record. Het jaar daarvoor was dat 17% minder, 29,5 miljard dollar.

K.L.

(Bron: Hürriyet)