Touroperator Corendon wil coronavrije vakanties gaan aanbieden. Alle passagiers worden bij vertrek op Schiphol getest op het coronavirus. Als ze niet besmet blijken, vliegen ze naar een Turks resort dat ze vervolgens niet mogen verlaten.

De eerste vlucht staat gepland voor 26 juni, naar de Turkse badplaats Antalya. Reizigers ondergaan een coronatest in het Corendon Village-hotel nabij Schiphol, en bij een negatieve test op het virus begint een vorm van groepsisolatie: coronavrije reizigers gaan van het Corendon-hotel in een Corendon-bus naar het Corendon-vliegtuig, en in Turkije met een Corendon-bus naar het Corendon-resort. Dat mogen ze tijdens de vakantie niet verlaten.

Buschauffeurs en cabinepersoneel van Corendon Airlines worden elke twee weken getest. Werknemers van de resorts moeten in principe daar slapen. Als ze toch zijn weggeweest, worden ze getest alvorens ze het terrein weer op mogen.

Zo zegt Corendon een ‘coronavrije vakantie’ te verzekeren waarbij social distancing niet nodig is: vakantiegangers kunnen onbekommerd in het water spetteren en tegen elkaar aan de bar hangen.

Corendon maakte de plannen maandag bekend. Reizigers kunnen vanaf woensdag boeken. Een woordvoerder zegt dat de eerste potentiële gegadigden zich via social media hebben gemeld, maar nog veel vragen hebben.

De vragen gaan met name over de coronatests die Corendon gebruikt. De touroperator gaat werken met een sneltest die binnen enkele minuten een uitslag geeft, en beraadt zich nog over welke test ze precies wil gebruiken.

Dat geldt ook voor de manier waarop mensen in de resorts gehouden moeten worden. Bewakers met knuppels bij de ingangen dragen niet bij aan een vakantiegevoel; de reisorganisatie neigt ernaar mensen vooral op hun eigen verantwoordelijkheid te wijzen. ‘Een intelligente lockdown, net als in Nederland,’ zegt de woordvoerder. ‘Je weet waarvoor je tekent. Maar je kunt dan wel op vakantie.’

De reisbranche is bijzonder zwaar getroffen door de coronacrisis, als gevolg van de wereldwijde isolatiemaatregelen en reductie van de luchtvaart tot vrijwel nul. Corendon zelf zegt dat het aantal boekingen in de zomer is afgenomen met 90 procent. In het najaar ziet de reisorganisatie een bescheiden opleving ontstaan. ‘Mensen hebben kennelijk vertrouwen in de toekomst.’

Als iemand positief op het coronavirus wordt getest door Corendon, krijgt diens hele reisgezelschap een voucher die gebruikt kan worden voor een latere reis.

Bron: De Volkskrant