Foto: Een strand in Antalya

Vanwege het coronavirus adviseert de Nederlandse overheid om niet op vakantie te gaan naar bepaalde bestemmingen. Voorbeelden van compleet oranje landen zijn Turkije en Zweden. In Spanje worden bepaalde streken, zoals de regio Sègria, nu met oranje aangeduid.

Maar let op: al deze reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn niet bindend. „U bent verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en de keuze om een reis wel of niet door te laten gaan”, meldt de website Nederland Wereldwijd.

Noorwegen en Finland staan nog op oranje, de verwachting is dat ze binnenkort ook overgaan op geel. Ook Turkije en Marokko staan op oranje.

Marokko zelf laat in ieder geval tot komend weekend geen reizigers toe, maar het land staat weer wel op een lijst met vijftien niet-Europese landen waarvoor dankzij Europese afspraken géén inreisverbod geldt.

„Maar een inreisverbod is niet hetzelfde als een reisadvies, dus de kleurcode van deze landen blijft oranje”, licht een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken toe. De lijst met landen wordt elke twee weken opnieuw geëvalueerd.

Er zijn ook landen die de situatie nog even aankijken en Nederland als risicoland zien. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat Nederland qua coronastrategie een tijd lang in hetzelfde ‘kamp’ leek te zitten als Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Turkije is bijzonder geval

Turkije is een bijzonder geval. Het staat oranje ingekleurd, dus reizen worden ontraden. Vliegreizen zijn er mondjesmaat, al besloot reisbedrijf Corendon reizen naar Turkse badplaatsen voorlopig toch uit te stellen.

Naar verwachting zullen wel veel mensen met Turkse roots met de auto naar Turkije reizen. Ook Marokko gaat weer langzaam open, voor mensen met een Marokkaans paspoort die in het buitenland wonen.

Corendon roept minister op tot vliegverbod concurrenten

Reisorganisator Corendon roept minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) op om een vliegverbod af te kondigen op bestemmingen met een oranje reisadvies.

Dat zegt Corendon-baas Steven van der Heijden in 1 op 1: “Als wij niet naar Turkije mogen vliegen, zorg er dan voor dat er ook geen andere vakantievluchten naar Turkije plaatsvinden.”

Corendon kwam recent onder vuur te liggen toen het besloot ondanks een negatief oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) weer vakantiereizen naar Turkije aan te bieden.

Daarop besloot Corendon die reizen tot in ieder geval 22 juli op te schorten. Na 22 juli worden de vluchten niet zonder meer opgepakt: “Wij gaan niet op Turkije vliegen zolang het reisadvies niet wordt versoepeld.”

Van der Heijden vindt dat zijn bedrijf strenger wordt aangepakt dan andere vliegmaatschappijen: “Er wordt deze zomer volop op Turkije gevlogen. Ook vanuit Amsterdam vertrekken er komende week alleen al zeventig vluchten. Dacht u dat die vliegtuigen vol zitten voor alleen noodzakelijke bezoeken? Ik durf te stellen dat 90 procent ‘niet noodzakelijk’ is.”

De Corendon-baas ‘hoopt en verwacht’ dat het reisadvies voor Turkije binnenkort alsnog wordt afgeschaald naar ‘geel’.

“Wij vinden dat het corona-risico voor de Turkse zuidkust gelijk is aan- of zelfs kleiner dan in Nederland. Er is geen enkele reden om het advies niet af te schalen naar geel.” Van der Heijden wijst daarbij op het aantal gerapporteerde besmettingen.

Bron: NRC, NOS