Foto: het Turkse Fethiye

Volgens reisorganisatie Corendon hebben al honderden mensen bij de organisator een vakantie naar Turkije geboekt. Dat meldt RTL Nieuws.

Maar de reisorganisatie zegt ook geschrokken te zijn van de ‘onverwacht felle reactie’ van het kabinet op het besluit om weer vakanties naar Turkije te gaan aanbieden.

Premier Rutte noemde de stap ‘onverstandig en onverantwoord’, omdat er voor Turkije een oranje reisadvies geldt, waarbij alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd.

Corendon wil met het kabinet in gesprek en houdt voorzichtig de mogelijkheid open dat de vakanties alsnog niet doorgaan. Een definitief besluit volgt nog, stelt de reisorganisatie in een persverklaring.

Maar Corendon vindt vooral dat die reactie van het kabinet oneerlijk is. De touroperator wijst erop dat bijvoorbeeld KLM en enkele Turkse luchtvaartmaatschappijen wel zonder problemen naar Turkije mogen vliegen, waarna veel reizigers zelf een hotel kunnen zoeken in Turkije.

Enkele maatschappijen gaan zelfs direct vliegen naar vakantiebestemmingen als Antalya en Izmir.  “Deze vluchten worden vrijwel uitsluitend geboekt door vakantiegangers.”

Corendon wijst erop dat de gezondheidssituatie aan de Turkse kust beter is dan in sommige Europese landen waar wel naartoe gevlogen mag worden.

“Het oranje reisadvies geldt voor alle landen buiten Europa. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat dit een generiek besluit is dat geen directe relatie heeft met de feitelijke gezondheidssituatie in de individuele landen.”

Bron: RTL Nieuws