In tijden van corona en van sociale afstand lijken mensen op Turkse stranden zich anders te gedragen dan mensen op Britse stranden.

Het duidelijke verschil viel Turkse media, zowel traditioneel als sociaal, op. Voor een wereldwijde toeristische sector die zich door de nasleep van de coronacrisis wil slaan, is gezondheid de hoogste prioriteit.

Daarom is sociale afstand zo belangrijk om het aantal besmettingen met COVID-19 zo laag mogelijk te houden.

In het Verenigd Koninkrijk was 25 juni de warmste dag van het jaar tot nu toe, waardoor de stranden volliepen met badgasten, zonder veel aandacht voor sociale afstand. Zo blijkt uit verschillende foto’s.

Het VK is zwaar getroffen door het virus. Het is 1 van de zwaarst getroffen landen in Europa. Daarom veroorzaakten de foto’s van volle stranden, vooral het strand van Bournemouth in het Zuiden, veel woede op sociale media.

Uit reacties blijkt dat veel mensen bang zijn dat er snel een 2de golf van COVID-19 zal komen. Toch verwachten experts dat zich nog veel van dergelijke taferelen zullen voordoen.

Zij vinden dat het VK te weinig heeft gedaan om veilige vakantieplekken te voorzien, hoewel de lokale autoriteiten iedereen afraadden om massaal samen te komen.

Turkse gebruikers van sociale media wezen al snel op het verschil tussen het gedrag van de mensen op Britse en op Turkse stranden. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft Turkije maatregelen genomen om toeristen te beschermen.

De ministeries van Cultuur en Toerisme, en van Volksgezondheid hebben een certificaat ontwikkeld dat toeristische faciliteiten kunnen krijgen. Zo wordt het gemakkelijker voor buitenlandse toeristen om een plek te zoeken waar ze veilig en met goede gemoedsrust kunnen genieten.

Tegen het licht van de contrasterende foto’s, stellen veel mensen recente Duitse beslissingen in vraag.

Duitsland besliste namelijk reizen naar Turkije af te raden vanwege een mogelijk verhoogd risico op besmetting met COVID-19. Duitsers kunnen wel zonder problemen naar het VK reizen.

Enkele twitteraars vonden de Duitse beslissing ronduit absurd. “De foto links is van een Brits strand waar Duitsers volgens hun overheid veilig kunnen komen. De foto rechts is van een Turks strand, waar maatregelen van sociale afstand van kracht zijn, maar dat vindt minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas gevaarlijk”, aldus een twitteraar.

Turkije is teleurgesteld door de Duitse beslissing. Ankara roept Berlijn op om haar standpunt te veranderen. Op 20 juni liet minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu weten dat de Duitse beslissing niet onderbouwd is door de wetenschap.

Na Spanje en Italië is Turkije de 3de populairste toeristische bestemming voor Duitsers. In 2019 kreeg Turkije meer dan 5 miljoen Duitsers op bezoek. Volgens cijfers van de overheid was dat 11,4% meer dan het jaar ervoor.

Nadat coronamaatregelen stapsgewijs afgebouwd worden, krijgt de Turkse toeristische sector terug meer boekingen. Voor juli wordt gehoopt dat 70% van de totale capaciteit benut kan zijn.

Half juni gingen toeristische plekken weer open, en vanaf dan zijn buitenlanders weer welkom. Op 1 juni werden veel binnenlandse vluchten hervat.

Ook reizen tussen verschillende steden is weer toegelaten. In het hele land bereiden hotels zich voor op het toeristische seizoen. Verschillende hotels richten hun ruimte anders in om sociale afstand aan het buffet, op het strand, in de lobby of aan het zwembad mogelijk te maken. Daarbij volgen ze richtlijnen van het ministerie van Cultuur en Toerisme.

Wereldwijd is Turkije de 6de populairste toeristische bestemming. De toeristische sector telt voor ongeveer 12% van het bruto binnenlands product.

Volgens cijfers van het ministerie van Cultuur en Toerisme kwamen er in het eerste trimester van 2020 51% minder toeristen, zo’n 4,3 miljoen, naar Turkije dan in dezelfde periode vorig jaar.

Toen bezochten 8,7 miljoen buitenlanders het land. In april dit jaar kwamen 24.238 buitenlanders op bezoek, een daling van 99,3% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

De nieuwe certificaten moeten bezoekers ervan overtuigen dat het veilig is om naar de Turkse historische sites en stranden te komen. Luchtvaartmaatschappijen, lokale vervoersmaatschappijen en hotels worden daarvoor streng gecontroleerd.

K.L.

(Bron: Sabah)