Man sterft aan met vals geld gekochte alcohol in Turkije

Cemal Durdubaş die eerder deze maand in Istanbul overleed, werd door de politie geïdentificeerd als een van de leiders van een bende die vals geld in omloop bracht.

De krant Sabah berichtte dat de man met het door zijn bende gefabriceerde geld valse alcohol had gekocht en uiteindelijk was overleden.

Leden van zijn bende werden vorige week door Turkse veiligheidstroepen ingerekend in “Operatie Benjamin”, die werd gehouden in de hoofdstad Ankara en andere steden.

De bende was verantwoordelijk voor het in omloop brengen van dollars, Turkse lira en andere valuta en had tot nu toe geld ter waarde van meer dan 562.000 dollar (5 miljoen TL) geproduceerd, aldus de politie.

De mediagenieke bende had socialemediaaccounts om hun producten (onder valse namen) aan te prijzen en slaagde erin valse biljetten naar verschillende steden in Turkije en naar het buitenland te sturen voordat de politie de bendeleden hardhandig aanpakte. Zesennegentig verdachten, waaronder bendeleiders, werden gearresteerd.

In Turkije is de afgelopen twee jaar een reeks mensen omgekomen door valse drank.

Vorig jaar oktober stierven in het hele land in een tijdsbestek van een paar weken 80 mensen. Ook vorig jaar stierven 30 mensen in Istanbul, vooral buitenlanders, na het nuttigen van pure alcohol, in de valse overtuiging dat het coronavirus hen zou helpen af te weren.

Na de massale sterfgevallen van vorig jaar werden de producenten van illegale drank hard aangepakt.

Politie en gendarmerie namen duizenden liters namaakdrank in beslag bij invallen in illegale distilleerderijen en tientallen werden gearresteerd in verband met de sterfgevallen.

De meeste sterfgevallen en ziekenhuisopnames bleken het gevolg te zijn van het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen bij de productie van alcohol.

Het minst ernstige effect van namaakalcohol, wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, is permanente blindheid en in ernstiger gevallen, de dood.

Deskundigen zeggen dat de astronomische prijzen van alcoholische dranken de consument in de richting van illegale dranken duwen.

In juni had het voorzitterschap aangekondigd dat de geplande verhoging van de speciale verbruiksbelasting (ÖTV) op alcoholische dranken en sigaretten tot de eerste maand van 2022 zou worden opgeschort.

Deskundigen raden consumenten aan om drank te kopen bij erkende, betrouwbare handelaars en om de echtheidslabels op de flessen te controleren, waarmee ze via een app kunnen nagaan of het product echt is.

Bron: Sabah