De staatstelevisie toonde beelden van tanks, helikopters, artillerie en soldaten die werden ingezet in een niet nader genoemd gebied in het noordwesten van Iran

Teheran zegt bezorgd te zijn over de Israëlische en ISIL-aanwezigheid dicht bij zijn grenzen met Azerbeidzjan.

Teheran, Iran – Het Iraanse leger heeft een grote militaire oefening gelanceerd in de buurt van de grens van het land met Azerbeidzjan, te midden van spanningen met het buurland.

De staatstelevisie toonde vrijdag beelden van tanks, helikopters, artillerie en soldaten die werden ingezet in een niet nader genoemd gebied in het noordwesten van Iran.

Het leger zei ook dat het voor het eerst een lokaal gefabriceerd lange-afstandsvliegtuig en andere “prestaties” aan het testen was.

Dit gebeurde nadat de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran vorige maand materieel en troepen had ingezet in de buurt van het grensgebied, kort nadat Azerbeidzjan, Turkije en Pakistan een militaire oefening hadden gehouden in Bakoe.

Iran heeft openlijk gezegd bezorgd te zijn over de nauwe militaire banden van Azerbeidzjan met zijn aartsvijand Israël, wiens levering van high-tech aanvalsdrones en ander materieel aan het Azerbeidzjaanse leger de balans in het voordeel van het leger zou hebben doen doorslaan tijdens de 44 dagen durende oorlog met Armeense strijdkrachten vorig jaar.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian verwelkomde donderdag de nieuwe gezant van Azerbeidzjan in Teheran en waarschuwde dat Iran “de aanwezigheid en de activiteiten van het Zionistische regime tegen zijn nationale veiligheid niet tolereert en in dit verband al het nodige zal doen”.

Tijdens de militaire oefening op vrijdag vertelde Kioumars Heydari, de commandant van de grondtroepen van het Iraanse leger, aan de staatstelevisie dat Iran ook bezorgd is over de aanwezigheid van strijders die Azerbeidzjan heeft binnengebracht tijdens de gevechten van vorig jaar over de betwiste regio Nagorno-Karabach.

“De Islamitische Republiek Iran is nooit een invasie begonnen. Maar toen er oorlog was tussen Armenië en Azerbeidzjan, werd een aanzienlijk aantal ISIS-terroristen naar het gebied geroepen,” zei hij, verwijzend naar de gewapende groep die ook bekend staat als ISIL.

“We zijn er echt niet zeker van dat ze het gebied hebben verlaten. Maar ze moeten het gebied verlaten.”

Eerder deze week zei de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, tijdens een interview met het door de Turkse staat gerunde Anadolu Agency dat hij verrast was door de geplande militaire oefening.

“Elk land kan elke militaire oefening op zijn eigen grondgebied uitvoeren. Dat is hun soevereine recht. Maar waarom nu, en waarom aan onze grens?” zei hij, erop wijzend dat dit de eerste keer zou zijn sinds de val van de Sovjet-Unie dat Iran zo dicht bij de grens zo’n machtsvertoon geeft.

De spanningen tussen de twee buurlanden liepen ook op nadat Azerbeidzjan een “wegenbelasting” oplegde aan Iraanse vrachtwagens die door de Karabach-regio rijden, en vorige maand twee Iraanse vrachtwagenchauffeurs aanhield.

Aliyev zei in zijn interview dat de nieuwe heffingen het aantal Iraanse vrachtwagens dat vracht naar Armenië vervoert geleidelijk tot nul hebben teruggebracht.

Bron: Al Jazeera