Agenten van de Turkse geheime dienst hebben in Azerbeidzjan een lid aangehouden van de groep die achter de mislukte staatsgreep van 2016 zit. Dat hebben bronnen binnen de veiligheidsdienst zaterdag gemeld.

Volgens anonieme bronnen die slechts een beperkte communicatie mogen onderhouden met de media, wordt Gelen al een tijdje gezocht door de Turkse autoriteiten. Hij probeerde Wit-Rusland te bereiken met een vals paspoort maar werd uiteindelijk gevat en teruggestuurd naar Azerbeidzjan.

Gelen is leerkracht van beroep en werkte voor de scholen die de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ) had opgezet in Azerbeidzjan. Maar die werden in 2016, na de poging tot staatsgreep in Turkije, gesloten.

Goed vertegenwoordigd

FETÖ is goed vertegenwoordigd in het buitenland. Ze hebben vele privé-scholen opgericht die een belangrijke bron van inkomsten vormen voor de terreurgroep.

De Turkse geheime dienst (MİT) slaagde erin om Gelen, eens terug aangekomen in Azerbeidzjan, aan te houden. De actie maakte deel uit van een operatie tegen Gülen.

Gelen zal veroordeeld worden voor lidmaatschap van een gewapende terroristische groepering.

In gelijkaardige operaties van de geheime dienst werden ook al een aantal andere sleutelfiguren van FETÖ opgespoord, vooral in Balkanlanden.

Verantwoordelijk voor de mislukte poging tot staatsgreep

FETÖ en zijn leider Fethullah Gülen, die in de VS woont, zijn verantwoordelijk voor de mislukte poging tot staatsgreep van 15 juli 2016. Daarbij zijn 251 mensen gestorven voor het vaderland, bijna 2200 anderen raakten gewond.

Ankara beschuldigt FETÖ er ook van dat het al lang probeert om de Turkse staat omver te werpen door te infiltreren in de Turkse instellingen, in het bijzonder in het leger, de politie en het gerecht.

Sabah

S.V.R.