Turkse correspondente Nilüfer Demir heeft de gouden medaille gewonnen voor de ‘memorial prize of the United Nations Correspondents Association’. Ze kreeg de prijs mede door de foto van Aylan Kurdi, een Syrische peuter die op de Turkse kust in 2015 was aangespoeld, waarmee ze de tragedie van de Syrische burgeroorlog blootlegde.

Demir, een fotograaf-reporter voor Doğan News Agency, werd gekozen voor de Elizabeth Neuffer Memorial Prize samen met correspondent Martin Jay van Deutsche Welle die het incident neerpende. Demir zal naar verwachting haar prijs in ontvangst nemen op 16 december tijdens een ceremonie in New York. Demir fotografeerde de levenloze lichaam van Kurdi, die op een kust in Bodrum, in de provincie Mugla, was aangespoeld nadat een boot met vluchtelingen was gekapseisd in de Egeïsche Zee in september 2015.

Viraal

De foto ging al snel viraal en lokte wereldwijd reacties en verontwaardiging van miljoenen mensen, die hun leiders opriepen om op te treden tegen de talloze doden door het aanbieden van concrete oplossingen en initiatieven voor de vluchtelingen crisis. Nadat de foto in bijna alle grote media werd gepubliceerd, werd Demir geëerd met een aantal nationale en internationale prijzen. De foto had ook grote gevolgen; miljoenen mensen eisten dat hun leiders met oplossingen kwamen voor de vluchtelingen crisis.

Stoppen van het vluchtelingenstroom

Minder dan een jaar na de dood van Kurdi, tekenden de EU en Turkije een deal gericht op het stoppen van de vluchtelingenstroom uit Turkije naar Griekenland. De overeenkomst trad in werking op 20 maart en bepaalde dat Turkije de vluchtelingen die na 20 maart in Griekenland arriveerden zou terugnemen.

In ruil daarvoor, zei Europa toe dat voor elke gedeporteerde Syriër, het een vluchteling zal accepteren uit de vluchtelingenkampen van Turkije. Hiermee hoopt men dat mensen ontmoedigd zullen raken om de noodlottige reis over de Egeïsche Zee te riskeren.

Zimbabwaanse journalist Ray Mwareya kreeg de zilveren medaille terwijl Ty McCormick van Foreign Policy Magazine (Kenia) werd bekroond met de bronzen medaille.

Hürriyet