De allereerste speelfilm van Mehmet Can Mertoglu, “album”, die getoond werd in de ‘Critics Week Awards’, een parallelle competitieve afdeling van het film festival te Cannes, heeft de ‘visionary award’ gewonnen. Deze award wordt uitgereikt aan een eerste of tweede film voor buitengewone creativiteit en innovatie.

“Album” stelt vragen over problemen met vooroordelen en bureaucratie in de Turkse maatschappij door het verhaal te vertellen van een koppel die een adoptie verbergt door middel van een valse zwangerschap en fotoalbum. “Veel mensen, arm en rijk, houden het feit dat hun kinderen geadopteerd zijn geheim. Het zou me plezier doen als dat probleem openlijk gediscussieerd kan worden door mijn film”, zei Mertoglu voor de vertoning van zijn film in Cannes.

Actrice Sebnem Bozoklu die een ambtenaar voor de fiscus speelt, zei dat ze wist dat het script speciaal was zodra ze het las. “Het leek op niets dat ik eerder had gelezen. Ik wist dat de film internationaal succesvol zou zijn vanwege haar originaliteit”, zei Bozoklu.

De ‘Critics Week Awards’ werden uitgereikt op 19 mei. De grote winnaar was “Mimosas” van Olivier Laxe. De film won de ‘Nespresso’. De film vertelt het verhaal van een konvooi die een oudere en op sterven zijnde sheikh vergezelt door het Atlasgebergte van Marokko. Wanneer de sheikh sterft voordat ze de bestemming bereiken, besluiten 2 avontuurlijke reizigers van de konvooi om het lichaam toch naar zijn laatste rustplaats te brengen.

7 films deden mee met de ‘Critics Week’ sectie die zich focust op het ontdekken van nieuw talent.

Hurriyet