foto: AA

Turkse investeerders gaan tenminste 10 hotels bouwen in Iran. Beide landen zullen ook meer vluchten naar elkaar aanbieden om het toerisme te stimuleren als deel van een verdrag dat getekend werd op 12 mei door hoge Turkse en Iraanse toerismefunctionarissen.

Het verdrag werd getekend in de Iraanse hoofdstad Teheran door de Turkse Minister van Toerime en Cultuur Mahir Unal en Masoud Sultanifer, Iraanse vice-president en hoofd van de Organisatie voor Toerisme, Cultuur en Kunst. Unal en Sultanifer hebben ook samen met delegaties van de sector van beide landen besproken hoe het toerisme tussen Turkije en Iran gestimuleerd kan worden.

Volgens het verdrag zullen Turkse investeerders meer dan 10 hotels bouwen in Teheran, Isfahan, Shiraz, Tabriz en Mashad. Ook zullen chartervluchten en normale lijnvuchten tussen beide landen toenemen.

Gemeenschappelijke reispaketten voor verre bestemmingen

Beide landen zullen hun ervaringen ook met elkaar delen door gezamenlijke promotiecampagnes en -trips aan te bieden voor verre bestemmingen zoals China, India, Indonesië en Maleisië. Sultanifer nodigde Turken uit om Iran te bezoeken tijdens zijn speech bij de ceremonie voor het tekenen van het verdrag.

“Turkse zakenmannen die denken om te investeren in hotelconstructie in Iran ontmoetten vandaag hun Iraanse collega’s. Net zoals Turkije een goede toeristische bestemming is voor Iraniërs, verwachten we Turkse toeristen die in Iran komen bezoeken”, zei hij.

Nadat er een diplomatieke crisis losbarstte tussen Turkije en Rusland afgelopen november, toen de Turkse strijdmachten een Russische straaljager neerhaalden nabij de Syrische grens na een conflict over grensoverschrijding, is het aantal Russische toeristen in Turkije sterk gedaald.

De inkomsten van het toerisme in Turkije is met 16,5% gezakt in het eerste kwartaal van 2016 in vergelijking met vorig jaar vanwege de economische crisis in Rusland en de groeiende veiligheidsproblemen. Hierdoor heeft Turkije besloten om alternatieve oplossingen te vinden.

Volgens officiële data hebben 1,7 miljoen Iraniërs Turkije bezocht in 2015, een stijging van 6,9% ten opzichte van het jaar ervoor. In het eerste kwartaal van 2016 hebben al 467 833 Iraniërs het land bezocht, wat een stijging van 7,4% inhoudt in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

Hurriyet