Het Turkse bedrijf Arçelik, een belangrijke producent van elektrische apparaten, heeft een klacht ingediend tegen de Zuid-Koreaanse producent van huishoudtoestellen LG Electronics, en haar dochterbedrijven in Frankrijk en Duitsland. Op 13 februari diende het bedrijf een klacht in voor inbreuk op de wetgeving rond patenten.

De aanklacht luidt dat LG Electronics het systeem ‘Direct drive’, een technologie voor wasmachines die Arçelik heeft ontworpen, in zijn eigen toestellen gebruikt onder een andere naam, ‘6 motion’. Volgens een bericht van Anadolu Agency had LG daarvoor geen licentie.

De technologie, gepatenteerd in 1997, laat de trommel een wiegende beweging van een halve draai maken, waardoor beschadiging aan de kleding wordt voorkomen.

LG heeft niet meegewerkt aan de inspanningen van Arçelik om de zaak in der minne te regelen, laat het bedrijf weten.

Dus is Arçelik naar de rechter gestapt.

Arçelik is actief in zowat 150 landen. Het heeft 20 centra voor onderzoek en ontwikkeling met meer dan 1500 werknemers. In alle fabrieken wereldwijd worden 30.000 mensen tewerkgesteld, en 12 merken geproduceerd: Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus, Dawlance en Voltas Beko.

Tweede grootste producent

Arçelik is de tweede grootste producent van zogenaamde ‘witte goederen’ in Europa en staat in de top 100 wereldwijd als het gaat om bedrijven die patenten aanvragen. Het heeft bijna 3500 aanvragen voor patenten bij de Wereld Organisatie voor Intellectuele Eigendom (WIPO).

Bron: Hürriyet

S.V.R.