Parlementslid Murat Sarısaç (HDP)

Het parket van de oostelijke provincie Van in Turkije heeft een onderzoek ingesteld naar een parlementslid van de PKK-gezinde Democratische Volkspartij (HDP). Hij zou een PKK-terrorist hebben laten onderduiken in zijn huis.

Murat Sarısaç (HDP) uit Van wordt aangeklaagd voor hulp aan een terroristische organisatie. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij PKK-terrorist Y.D. onderdak heeft gegeven in zijn huis, schrijft Anadolu Agency.

Y.D. wordt ervan verdacht leden te hebben gerekruteerd voor de terroristische organisatie. De politie kon Y.D. oppakken in de auto van Sarısaç, nadat die gesignaleerd werd door veiligheidscamera’s.

Foto: op camerabeelden is te zien hoe politie PKK-terrorist arresteert in auto van Sarısaç

De HDP krijgt scherpe kritiek voor haar steun aan de PKK. Zo zou ze belastinggeld en subsidies doorsluizen naar de PKK, die wereldwijd beschouwd wordt als een terroristische groepering. Geregeld worden burgemeesters en gemeenteambtenaren van de HDP ervan beschuldigd dat ze geld doorsluizen naar de PKK en PKK-sympathisanten aan een job helpen.

De HDP heeft al lang te maken met kritiek en gerechtelijke onderzoeken omwille van hun banden met de PKK. Ze komt nu onder steeds groeiende druk te staan door de burgerprotestbeweging, opgericht door moeders en familieleden van kinderen die gedwongen gerekruteerd werden.

Afbeelding: Koerdische families houden een zitactie voor het HDP-hoofdkwartier. Ze eisen hun kinderen terug die door de PKK ontvoerd zijn.

Het is bekend dat de HDP jonge mensen aanmoedigt om lid te worden van de PKK. Kinderen worden eerst geradicaliseerd door de politieke partij HDP. Dan worden ze gebruikt als propaganda-instrument en gedwongen aan het werk gezet. Specialisten verdelen het radicaliseringsproces onder in vier fasen.

Vier fasen

De eerste daarvan is hersenspoeling, waarbij de jongeren aangemoedigd worden om lid te worden van de PKK. Vervolgens krijgen ze wapens en uiteindelijk worden ze gedwongen meegenomen naar de bergen en ingelijfd in de rangen van de PKK.

De PKK voert al 30 jaar een terreurstrijd tegen Turkije. Daarbij vielen zowat 40.000 slachtoffers, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Bron: Sabah

S.V.R.