Een zeldzame collectie van 651 zilveren munten uit de Romeinse periode werd gevonden in een kruik tijdens de opgravingen in de historische stad Aizanoi, ook bekend als het “Tweede Efeze,” in de westelijke provincie.

De opgravingen en het veldwerk in Aizanoi, waar de best bewaarde Zeus-zempel van Anatolië staat die in 2012 werd opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO, worden gecoördineerd door het departement archeologie van de Universiteit van Pamukkale.

Professor Eliz Özer, hoofd van het opgravingsteam, zei in een interview met Anadolu Agency dat Duitse archeologen eerder opgravingen hebben verricht in de oude stad, die 48 kilometer van het stadscentrum verwijderd ligt, maar dat Turkse deskundigen het werk sinds 2011 hebben voortgezet.

Özer merkte op dat de zeldzame zilveren munten werden gevonden in een kruik die in een beek lag die door de oude stad loopt:

“De kruik werd beschermd en bedekt door drie terracotta platen. We hebben deze voorzichtig uit de beek gehaald en ontdekten dat er 651 zilveren munten in zaten. Deze munten behoorden tot de periode van Augustus, een van de keizers uit de periode van de Romeinse Republiek.”

“Deze zilveren munten vormen een ‘muntenalbum’ van de laatste eeuw van de periode van de Romeinse Republiek. Het is een zeer bijzondere en unieke collectie,” voegde Özer eraan toe.

Hij merkte verder op dat 439 van de zilveren munten “denarius” waren en 212 “cistophor”, wat de monetaire eenheden van die tijd waren.

“Wellicht werden deze munten bewaard door een hooggeplaatste soldaat die naar Aizanoi kwam,” klonk het verder.

Hurriyet

O.A.