Onder de vele buitenlanders die in Kenia worden opgelicht door malafide goudhandelaars, bevinden zich ook Turken. Dat heeft de Turkse ambassade in Nairobi vorige maand laten weten.

 

Bij het meest recente incident is een Turk bijna $600.000 verloren. Dat is bevestigd door de Keniaanse regering en het heeft geleid tot verschillende arrestaties.

Ook de Daily Nation, een toonaangevende krant in Kenia, schreef over de oplichting van Muhammet Mertoğlu.

www.nation.co.ke

“Mertoğlu heeft de hoop op gerechtigheid ng absoluut niet opgegeven. In een interview met de Sunday Nation vertelt hij dat een bepaalde kroongetuige niet werd opgeroepen om te getuigen op het proces. Dat maakt volgens hem deel uit van een list om de zaak te doen mislukken,” schrijft de krant.

De Turkse ambassade raadt haar burgers aan om op hun hoede te zijn voor de oplichters. Ze heeft berichten rondgestuurd, waarin ze Turken oproept om voorzichtig te zijn als ze zaken willen doen in goud met onbekenden in Kenia.

Het ambassadepersoneel roept Turken die goud willen kopen voortdurend op om via de Keniaanse autoriteiten te gaan of via de Turkse ambassade. Ook het Keniaanse ministerie van Mijnbouw en de Kamer van Mijnbouw zijn betrouwbaar, of je kan uiteraard alle instanties aanspreken.

Volgens lokale media leveren de oplichters minder goud, en van mindere kwaliteit, dan ze aanvankelijk beloofden aan de slachtoffers. Het is bekend dat de oplichters vals goud hebben, en dan de slachtoffers aangeven bij de politie onder het voorwendsel dat zij hen dit valse goud verkocht hebben. De handel in vals goud is strafbaar volgens de Keniaanse wet, dus de slachtoffers worden opgejaagd en verlaten het land zo snel mogelijk.

De ervaring leert dat de slachtoffers praktisch geen kans maken om hun geld ooit terug te zien. Het gaat om een complexe driehoekshandel verspreid over heel Afrika, maar vooral in Ghana en Sierra Leone.

Ondanks dat neemt de handel tussen Turkije en Kenia toe. Beambten van de Turkse ambassade noemen het klimaat om zaken te doen in Kenia veelbelovend. Turkije en Kenia hebben goede zakenrelaties. Turkse bedrijven die handel drijven in Kenia floreren en er komen er steeds nieuwe bij.

Vorig jaar werd er voor zo’n 220 miljoen dollar handel gedreven tussen beide landen, en er wordt verwacht dat dat bedrag de komende jaren nog zal oplopen.

Bron: Hürriyet

S.V.R.