Met haar rijke geschiedenis van 700 jaar trekt Cumalıkızık, dat gelegen is noordwestelijk Anatolië, ongeveer 50.000 toeristen elk weekend aan als een van de oudste Turkse dorpen. 

Het dorp, dat dateert van de stichtingsperiode van het Ottomaanse Rijk, is een populair centrum geworden voor toeristen dankzij haar historisch erfgoed en de burgerlijke architecturale structuren op het platteland, die goed beschermd zijn tot vandaag.

De beroemde Cumalıkızık huizen zijn gemaakt van hout, zongebakken klei en puinstenen. Meeste van hen zijn triplexhuizen. De ramen zijn meestal getralied en hebben een erker. De handgrepen en kloppers op de hoofddeuren zijn gemaakt van smeedijzer. Cumalıkızıks straatkeie straten zijn zeer smal en hebben een typisch middeleeuwse goot in het midden voor regen en afvalwater.

Cumalıkızık werd nog populairder onder toeristen nadat er een aantal beroemde tv-series en films werden gefilmd in het dorp.

Cumalıkızık huist 270 historische huizen, een museum, ongeveer 55 restaurants en 130 souvenirwinkels. Sommige huizen worden momenteel gerestaureerd en onderhouden, 180 van hen worden nog steeds gebruikt als woning.

Met een bevolking van ongeveer 700 mensen trekt het dorp duizenden toeristen aan doorheen het jaar. Cumalıkızık is een dorp in het Yildirim-district van de provincie Bursa en is gelegen 10 kilometer ten oosten van de vierde grootste Turkse stad Bursa aan de voet van berg Uludag.

Sabah