De Bosnische ambassadeur in Ankara, Bakir Sadovic, verwelkomde de Turkse rol in de Balkan. Hij benadrukte dat alle landen in de regio Turkije als een vriend beschouwen, wat hoop geeft voor het bouwen van een betere toekomst.

De Turkse inspanningen om bij te dragen aan het verzoeningsproces in de regio benadrukkend vertelde Sadovic aan Sabah: “Turkije speelt een belangrijke rol in de westelijke Balkan en geeft ons hoop voor de toekomst omdat het niet één etnische groep steunt maar alle landen in de regio.”

Verbeterd kunnen worden

Terwijl Turkije en Bosnië-Herzegovina van goede bilaterale betrekkingen genieten, zei de ambassadeur dat de twee landen “uitstekende politieke, culturele en groeiende economische relaties hebben die nog verbeterd kunnen worden.”

Sadovic zei dat Turkije belangrijke stappen heeft genomen om de dialoog tussen de landen in de regio te verbeteren, inclusief Bosnië-Herzegovina, Servië en Kroatië. Over de veroordeling van voormalig Bosnisch-Servische militaire generaal Ratko Mladic voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid zei de ambassadeur: “De beslissing is welgekomen, maar helaas hebben de slachtoffers en Bosniërs te lang moeten wachten op deze beslissing.” Hij zei dat na de beslissing van het tribunaal de regio eindelijk verder kan.

Investeringen

“Wij hopen dat investeringen uit Turkije zullen komen naar de Balkan om een nieuw hoofdstuk van economische welvaart te openen en bij te dragen aan de kwaliteit van het leven in de regio,” zei Sadovic. Hij voegde eraan toe dat bezoeken van de hoogste Turkse staatsbeambten en van bedrijven geïnteresseerd in investeringen welkom zijn in zowel Bosnië-Herzegovina als in de gehele regio.

Syrische vluchtelingen

Sadovic gaf ook commentaar op de Turkse inspanningen om hulp te bieden aan Syrische vluchtelingen. Hij zei dat het aangrijpend is hoe de “Turkse mensen hun huizen openen voor de Syrische vluchtelingen.” Sadovic zei: “Tijdens de oorlogsjaren voelden Bosniërs zich verlaten,” en dat de steun gegeven aan de vluchtelingen veel betekent voor hen. Hij zei dat zijn land ook steun zal voorzien aan Syrische vluchtelingen om te tonen dat ze het niet vergeten zijn.

Sadovic merkte ook op dat Turkije het afgelopen jaar tiende was op de lijst van grootste investeerders in Bosnië-Herzegovina.

Sabah