PKK-sympathisanten vierden de verjaardag van de stichting van de terreurgroep aan de Goethe Universiteit in het Duitse Frankfurt.

Pro-PKK studenten organiseerden een speciaal event in de maand november met livemuziek, eten en drinken in een café op de universiteitscampus.

De viering werd gepromoot op de facebookpagina van een studentengroep en meerdere foto’s genomen tijdens het event werden gedeeld.

PKK-leider

De foto’s toonden meerdere posters van de gevangen PKK-leider Abdullah Ocalan en banners met de slogan “het Koerdische volk gewroken worden”.

De PKK geniet reeds lang een relatieve vrijheid in Europese steden en heeft een bijzonder sterke aanwezigheid in Duitsland. PKK-supporters krijgen de toestemming om bijeenkomsten te houden, militanten te rekruteren en fondsen te verwerven in Duitsland en in andere Europese landen.

Bekritiseert

Ankara bekritiseert al lang wat het omschrijft als Duitslands onverschilligheid tegenover de activiteiten van verschillende terreurgroepen op haar grondgebied. Hoewel Berlijn de PKK in 1993 verbood, zijn de autoriteiten terughoudend geweest om sterke maatregelen te nemen tegen de activiteiten van de organisatie, ondanks waarschuwingen vanuit Ankara.

Bloedige campagne

Opgericht in 1978 heeft de PKK een decennialange bloedige campagne gevoerd tegen Turkije. Na een korte verzoeningsperiode hervatte de terreurgroep haar gewapende campagne in juli 2015.

Sindsdien is de PKK verantwoordelijk geweest voor de dood van 1200 burgers, inclusief vrouwen en kinderen. Meer dan 4000 veiligheidsmensen en 2000 burgers werden in Turkije verwond.

Sabah