Erdogan plant bezoek aan Brussel om visa, douane-unie en vluchtelingen te bespreken

Komende maandag zal Erdogan Brussel officieel bezoeken. Het bezoek zou een dag duren. Dat verklaarde zijn presidentiële dienst. Volgens de verklaring gaat hij naar Brussel om de vluchtelingencrisis te bespreken.

Ook het herzien van de douane-unie en het opheffen van visumbeperkingen voor Turkse burgers staan op de agenda. In de hoofdstad van België en Europa heeft hij op 9 maart een ontmoeting met kopstukken van de EU.

Ankara klaagt herhaaldelijk dat Europa haar beloften uit het akkoord van 2016 niet nakomt. Dat akkoord was bedoeld om vluchtelingen te helpen en om nieuwe vluchtelingenstromen richting Europa te voorkomen. Vorige week kondigde Turkije aan dat het land niet langer kan verhinderen dat migranten naar Europa gaan. Na die aankondiging zijn al duizenden migranten en asielzoekers toegekomen aan de grensovergangen naar Griekenland en Turkije in Edirne in de hoop in Europa te geraken. Nog sinds die aankondiging is de nieuwe vluchtelingencrisis opnieuw een discussiepunt geworden tussen Ankara en Brussel.

Turkije vangt op dit moment al bijna 4 miljoen vluchtelingen op. De Grieken reageren fel op de nieuwe vluchtelingenstroom. Verschillende migranten werden al door Griekse troepen gedood en anderen werden geslagen, met traangas bestookt of op een andere manier mishandeld.

De beslissing van Turkije kwam er na een aanval door het regime van Bashar al-Assad in Idlib. Daarbij kwamen vorige week 34 Turkse soldaten om die in de Noordwest-Syrische provincie gestationeerd waren om de burgers te beschermen. Dit stond in een akkoord dat in 2018 tussen Turkije en Rusland gesloten werd. In dat akkoord werd ook elke daad van agressie in het gebied verboden.

Turkije, dat al 3,7 miljoen Syriërs opvangt, meer dan elk ander land ter wereld, kan naar eigen zeggen geen nieuwe vluchtelingenstroom meer aan.

K.L.

Bron: Sabah