Ministerie van Buitenlandse zaken: beslissing om PKK-leider ereburgerschap te geven is schandalig en oneervol

Ministerie van Buitenlandse zaken: beslissing om PKK-leider ereburgerschap te geven is schandalig en oneervol

Op woensdag besliste de Italiaanse gemeente Fossalto om een ereburgerschap toe te kennen aan PKK-leider Abdullah Öcalan. Het Turkse ministerie van Buitenlandse zaken reageerde hier fel op.

“Het feit dat de gemeente Fossalto deze terroristenleider ereburger wil maken is een oneervolle ontwikkeling waarbij geen rekening wordt gehouden met de zware misdaden tegen de mensheid die deze moordenaar op zijn geweten heeft”, aldus het ministerie in een geschreven verklaring die vrijdag gepubliceerd werd.

De verklaring wijst ook op het feit dat de PKK door de Europese Unie erkend is als terroristische organisatie. De PKK en haar leider hebben minstens 40.000 mensenlevens op hun geweten, en houden zich bezig met de handel in drugs en mensen, witwasoperaties, kidnappings en andere georganiseerde misdaden.

De beslissing van de Italiaanse gemeente om de daden van deze terrorist te legitimeren staat haaks op de anti-terreuroperaties die op dit moment worden uitgevoerd. “Dit is niet de eerste keer dat een lokale overheid in Italië een dergelijke beslissing neemt, en mogelijk is het ook niet de laatste keer. We verwachten wel dat Italië met ons samenwerkt in de strijd tegen terroristische organisaties”, zegt de verklaring.

In februari 1999 werd Öcalan opgepakt. Daarna zat hij 20 jaar vast op het zwaar versterkte eiland Imrali in de Zee van Marmara.

Al meer dan 30 jaar voert de PKK een terreurcampagne in Turkije. De PKK is door de EU, Turkije en de VS erkend als terroristische organisatie en is verantwoordelijk voor de dood van minstens 40.000 mensen.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)