İsmail Ok

Ismail Ok, parlementslid van de Goed-Partij (IP) voor de Westelijke provincie Balikesir, stapte maandag uit zijn partij. Hij beschuldigt het partijbestuur ervan onder buitenlandse invloed te staan.

“Mensen die werken voor stichtingen van de imperialist Soros, hebben gevoelige posities gekregen in het partijbestuur”, gaf hij als reden van zijn opstappen. Hij verwees naar de Joodse miljardair en zakenman George Soros die tijdens de valutacrisis van 1992 meer dan een miljard Pond Stirling wist te verdienen door ponden snel te verhandelen en daarmee de Bank of England failliet te krijgen.

George Soros

Meral Akşener

Ok beschuldigt partijleider Meral Akşener ervan dat zij de andere kant opkijkt en daardoor de toenemende spanningen binnen de partij niet kan zien. “En wat nog erger is, mevrouw de voorzitter zag er geen graten in om sleutelposities binnen de partij te geven aan fans van Soros, ondanks het feit dat ze de situatie kende.”

Ahmet Davutoğlu

Ok ontkent contact te hebben met de voormalige premier Ahmet Davutoğlu, die recent een nieuwe partij oprichtte, en de voormalige viceminister Economie Ali Babacan, die van plan is er eentje op te richten. “Dit is mijn laatste termijn als parlementslid. Hierna zal ik me niet meer voor een zitje in het parlement kandidaat stellen.”

Tuba Vural Çokal

Vorige week stapte ook vicevoorzitter Tuba Vural Çokal uit de partij. Hij sprak zijn ongenoegen uit met de oppositiepartij omdat die haar eigen kernwaarden niet na zou komen.

37 zetels in parlement

Nu heeft de YP nog 37 zetels in het parlement. De grootste partij is de regerende Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), met 290 zetels, en de grootste oppositiepartij: de Republikeinse Volkspartij (CHP) heeft 142 zetels.

Andere partijen in het parlement zijn de Democratische Volkspartij (HDP), die de terroristische PKK steunt, met 65 zetels, de Partij voor Nationalistische Beweging (MHP) met 49 zetels, de Geluk-partij (SP) en de Turkse Arbeiderspartij (TP) met elk 2 zetels, en de Democratische Partij (DP) en de Partij van Grote Eenheid (BBP) met elk 1 zetel. Tot slot zetelen er nog 6 onafhankelijke leden in het parlement.

Alliantie met CHP

De IYI-partij (Goed) sloot voor de presidents- en parlementsverkiezingen van 24 juli 2018 een alliantie met de CHP, maar haalde slechts 9% van de stemmen. Ook tijdens de lokale verkiezingen van 31 maart 2019 bleef de alliantie met de CHP bestaan. Tijdens de lokale verkiezingen sloot ook de HDP zich indirect bij de alliantie aan vanwege gezamenlijke belangen met de andere partijen. Het bondgenootschap tussen de CHP en de HDP werd sterker na de verkiezingen, en dat baarde de IP, met nationalistische neigingen, steeds meer zorgen, vooral bij de basis, die meer weerstand begon te bieden tegen de alliantie.

Veel IP-leden sloten zich opnieuw aan bij de MHP, en eerder had MHP-voorzitter Devlet Bahçeli voormalige partijleden die naar de IP overstapten, opgeroepen om terug te keren naar de partij.

Procedure

De IYI-parti ontstond na een mislukte poging om Bahçeli als voorzitter te doen aftreden met een verhitte juridische procedure. De partij werd door Meral Akşener, de huidige voorzitster van de Goede Partij (IYI-Parti) als splintergroep binnen de MHP opgericht. In 2016 verliet Akşener samen met een aantal ontevreden ministers de MHP en richtte de IP (de Goede Partij) op in oktober 2017.

K.L.

Bron: Sabah