Emin Aydin is instructeur in de Japanse vechtsport Aikido. In zijn club in de Zuidelijke provincie Antalya biedt hij vrouwen nu 2 keer per week gratis les aan om hen zelfverdediging aan te leren.

Hij is hiermee gestart na de moord op de 20-jarige studente Ceren Özdemir in de Noordoostelijke provincie Ordu, en hoopt zo een steentje bij te dragen bij de strijd van geweld tegen vrouwen.

Aydin, zelf vader van 2 dochters, ziet dat elke zaterdag en zondag zeker 15 meisjes en vrouwen zijn gratis lessen bijwonen. “De moord op Ceren Özdemir heeft me erg aangegrepen. Daarom heb ik besloten om vrouwen gratis te trainen. Het aantal deelnemers blijft trouwens groeien”, zegt hij.

“Ik leer hen wat ze moeten doen als ze op straat worden lastiggevallen. Ook train ik hen op hoe ze moeten reageren als ze met een mes worden aangevallen.”

Zeynep Çeliktash, 51 jaar, volgt al 2 maanden les bij Aydin. Zij wil graag een voorbeeld zijn voor jongere vrouwen omdat zij ook getroffen is door de recente toename van geweld tegen vrouwen. “Aikido gaat niet om aanvallen, maar om zelfverdediging. Het gaat erom dat we onszelf kunnen beschermen, zelfs als we ernstig worden aangevallen”, zegt ze.

De 18-jarige middelbare scholier Ece Kaplan merkt op hoe haar zelfvertrouwen door de aikido-lessen opgekrikt is. “Ik wilde leren hoe ik mezelf kon verdedigen. Ik voelde me echt hulpeloos, maar sinds ik aikido ben beginnen volgen voel ik me een stuk gelukkiger. Ik ben nu meer op mijn hoede als ik over straat wandel, omdat ik nu weet wat ik moet doen als ik in gevaar ben.”

Özdemir werd vlak voor haar huis in Ordu neergestoken. De politie pakte daar al snel een verdachte voor op, maar zijn identiteit is nog niet bekend gemaakt. Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er in de eerste 10 maanden van 2019 124.521 gevallen van huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen gemeld, een daling van 19,1% ten opzichte van het jaar ervoor. Wel steeg het aantal moorden op vrouwen, van 280 in 2018, naar minstens 299 een jaar later.

K.L.

Bron: Sabah