Een brandstichter die vorig jaar aanzienlijke schade heeft aangericht aan een moskee in de Duitse stad Hagen (Nordrhein-Westfalen) werd maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar.

De 53-jarige man werd door een rechtbank in Hagen veroordeeld voor poging tot ernstige brandstichting. De man stak voor de moskee een vuilnisbak en kartonnen dozen in brand. Het vuur verspreidde zich snel naar het moskeegebouw. De schade was aanzienlijk en heeft geleid tot de ontruiming van het gebouw.

Ömer Oral, functionaris van de islamitische Gemeenschap Milli Görüş (IGMG), een van de grootste Turks-islamitische verenigingen in Duitsland, hoopt dat het vonnis een afschrikeffect zal hebben bij “alle vijanden van de islam”.

De moskee, die in handen is van de IGMG, raakte op 25 mei 2019 ernstig beschadigd. De vereniging eiste een uitgebreid onderzoek naar het haatvolle incident.

Groeiende islamofobie

Duitsland werd de afgelopen jaren geconfronteerd met een groeiende islamofobie en haat tegen migranten, veroorzaakt door extreemrechtse partijen die misbruik maken van de heersende angst voor terreur een vluchtelingen.

Van alle West-Europese landen telt Duitsland, een land met meer dan 81 miljoen inwoners, na Frankrijk de meeste moslims in zijn bevolking. Van de bijna 4,7 miljoen Duitse moslims zijn er 3 miljoen van Turkse origine.

Sabah

O.A.