Woensdagochtend is een Turks militair konvooi het door de oppositie gecontroleerde gebied in Noordwest-Syrië binnengereden. Dat meldt een correspondent van AFP. De deadline voor het creëren van een bufferzone tussen oppositie en regime komt met rasse schreden naderbij.

Minstens 40 voertuigen, waaronder vrachtwagens en gepantserde wagens, werden opgemerkt toen ze in het donker langzaam zuidwaarts reden over een hoofdweg.

De troepen die ze vervoerden zullen waarschijnlijk ingezet worden op observatieposten.

Er waren al Turkse troepen gestationeerd in door de oppositie gecontroleerde stukken van de provincies Idlib en Aleppo.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een controleorganisatie met hoofdkantoor in Groot-Brittannië, reden de voertuigen in de richting van Turkse controleposten, onder meer in het zuidwesten van Idlib.

Iets meer dan een week geleden stuurde Turkije een ander, gelijkaardig konvooi naar Noord-Syrië.

Het konvooi van woensdag komt er op een moment dat de deadline voor een Turks-Russisch akkoord over de toekomst van het laatste bolwerk van de oppositie in Syrië naderbij komt.

Vorige maand kwamen Ankara en Moskou overeen om een gedemilitariseerde zone te creëren rondom het rebellengebied. Zo hoopt men een dreigend offensief van het Assadregime af te wenden.

Tegen 10 oktober moeten alle zware wapens weg zijn uit de zone, en terroristische groeperingen moeten het gebied verlaten tegen 15 oktober. Vervolgens zal de zone gecontroleerd worden door Turkse troepen en de Russische militaire politie.

De grootste gewapende groepering in de regio is Hayat Tahrir al-Sham (HTS), een alliantie geleid door militanten van de voormalige Syrische afdeling van al-Qaeda. Zij hebben het bestand nog niet officieel aanvaard.

Sabah

S.V.R.