Twaalf gestolen onderdelen uit de wereldbekende mozaïekcollectie Zeugma zullen na vele jaren wachten en proberen eindelijk teruggebracht worden naar hun rechtmatige eigenaar. De gestolen onderdelen bevinden zich momenteel in de Amerikaanse universiteit Bowling Green State, maar zullen overgebracht worden naar het Zeugma Mozaïekmuseum in Gaziantep, een provincie in zuidoostelijk Turkije.

De mozaïek tegels werden tientallen jaren geleden illegaal verwijdert uit ruïnes van de historische stad Zeugma. Fatma Şahin, de burgemeester van de Turkse provincie Gaziantep, zal later deze maand naar de Amerikaanse staat Ohio reizen om de twaalf mozaïek tegels op te halen en terug te brengen naar Turkije.

Meerdere mozaïeken, waaronder die van de Zeugma collectie, waren illegaal in de handen gevallen van smokkelaars, en staan momenteel ten toon in de Wolfs Art Centre in de Amerikaanse universiteit Bowling Green State.

Fatma Şahin was vorige week samen met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op een delegatie in New York, waar ze de puntjes op de i hebben gezet inzake de deal om de mozaïek tegels terug naar Turkije te brengen.

Begin vorige week gaf de Turkse minister van Cultuur Mehmet Nuri Ersoy de toestemming aan Sedat Gönüllüoğlude, een Turkse diplomaat in Washington, om gesprekken aan te vatten om de mozaïek tegels terug naar hun land van herkomst te brengen.

‘Vorig jaar heeft Gönüllüoğlude een deal ondertekend met de universiteit Bowling Green State’, vertelde Şahin.

Volgens Şahin zijn Turkse vakmannen onmiddellijk begonnen met exacte kopieën van de mozaïek tegels te maken om de deal na te komen, die zeven maand geleden is afgerond met de Amerikaanse universiteit.

Gesponsord door Turkish Airlines

Şahin voegde toe dat de waardevolle mozaïeken verzekerd zullen worden vooraleer ze Ohio verlaten en dat de vlucht terug naar Turkije gesponsord zal worden door Turkish Airlines.

Nadat de twaalf mozaïek tegels in 1960 illegaal uit de historische stad Zeugma verdwenen waren en vervolgens naar het buitenland gesmokkeld werden, kocht de Amerikaanse universiteit Bowling Green State de artefacten op voor ongeveer 30.400 euro van kunsthandelaar Peter Marks.

Sabah

M.S.