Verscheidene artiesten, kinderen en chefs braken in de Turkse stad Gaziantep een record door het bakken van de grootste baklava ter wereld.

Het Turkse dessert kreeg een creatief tintje met de reusachtige baklava versie van het wereldberoemde mozaïek “het zigeuner meisje”.  De voorbereiding voor het bakken van de reusachtige baklava nam 10 maanden in beslag en het uiteindelijke resultaat woog maar liefst 750 kilo, het equivalent van 6160 sneden baklava. De baklava had een totale omvang van 39 vierkante meter.

Vijftien mozaïek artiesten werkten samen met 60 baklava chefs en 100 kinderen om het record te breken dat georganiseerd werd ter herdenking van de 95ste verjaardag van de bevrijding van Gaziantep. Fatma Şahin, de burgemeester van de stad, zei dat ze trots was op haar stad en de recordpoging: “Onze stad is bekend dankzij haar archeologische rijkdom en haar verleden. We zijn op weg naar onze toekomst maar putten kracht uit ons verleden.”

 

Wereldberoemde collectie mozaïken

De stad Gaziantep biedt onderdak aan het grootste mozaïekmuseum ter wereld en het  wereldberoemde mozaïek van “het zigeuner meisje” wordt hier ook tentoongesteld. Ieder jaar komen duizenden bezoekers uit het binnen- en buitenland om de rijke archeologische collectie van de streek te bezichtigen. De antieke stad Zeugma werd in 300 v.Chr. gesticht door Seleucus I Nicator, een generaal van Alexander de Grote. De mozaïeken in het museum sierden vroeger de huizen van welgestelde burgers en de veelheid aan mozaïeken wijst op de rijkdom van de stad. De eerste opgravingen in de stad werden in de jaren 80′ uitgevoerd. Tijdens de opgravingen werden verschillende graven en standbeelden gevonden. In de jaren 90 verwierf de stad haar internationale bekendheid door de veelheid aan mozaïeken die in de stad werden gevonden.

Sabah