De Armeense Eerste minister Nikol Pasjinjan kondigde dinsdagavond aan dat hij zal aftreden. Pasjinjan maakte dit bekend, kort nadat hij verschillende burgemeesters en ministers van de Armeense Revolutionaire Federatie en de Welvaartspartij, had verwijderd uit hun functie.

De premier had eerder die dag al zijn aanhangers opgeroepen om op straat te komen en te protesteren tegen de “contrarevolutie” van zijn tegenstanders in het parlement.

Nikol Pasjinjan, die in mei aantrad na weken van protest, drong in het parlement aan op vervroegde parlementsverkiezing. Hij hoopte op deze manier zijn politieke tegenstanders, die een meerderheid hebben in het parlement, het hoofd te kunnen bieden.

Zijn rivalen in het parlement reageerden dinsdag met de goedkeuring van een nieuw wetsvoorstel dat vervroegde parlementsverkiezingen onmogelijk zal maken. Pasjinjan riep zijn aanhangers op om te protesteren tegen deze “contrarevolutionairen”. Al gauw verzamelden enkele duizenden mensen zich voor het parlement. Ze blokkeerden alle uitgangen van het parlementsgebouw zodat leden van oppositiepartijen niet zouden kunnen ontsnappen.

Sabah

O.A.