SunExpress

Met een baanbrekende nieuwe virustest die snel resultaten oplevert bij het inchecken, probeert de Turks-Duitse joint venture SunExpress heel wat zorgen uit de lucht te halen in het tijdperk van het coronavirus.

De luchtvaartmaatschappij is voor de helft eigendom van Lufthansa en voor de andere helft van de branchegenoot Turkish Airlines.

Het bedrijf zal de eerste luchtvaartmaatschappij zijn die gratis en vrijwillig snelle antigeentests aanbiedt voor vluchten van Duitsland naar Turkije, zei SunExpress CEO Max Kownatzki in een exclusief interview met Anadolu Agency (AA).

De test levert een resultaat op in ongeveer 15 minuten, wat betekent dat het kan worden gedaan door gezondheidszorgprofessionals op de luchthaven, en dit net voor het vertrek van de passagier.

Op basis van de bevindingen van deze eerste testfase in Düsseldorf onderzoekt SunExpress de mogelijke integratie van de snelle antigeentests voor alle vluchten van Duitsland naar Turkije.

Gratis tweede test

“We zijn gesprekken begonnen met andere luchthavens en we kijken naar de mogelijke uitrol hiervan naar andere luchthavens”, legt hij uit. Hygiënemaatregelen zoals het verplichte gebruik van maskers op de luchthaven en aan boord van het vliegtuig blijven van kracht voor alle antigeen-geteste vluchten.

Kownatzki benadrukte dat als het testresultaat positief is, er gratis een tweede test zal worden uitgevoerd. “Als het tweede resultaat ook positief is, kan je logischerwijs niet aan boord gaan van het vliegtuig,” klonk het verder.

De CEO maakte duidelijk dat de passagiers in dit geval recht hebben op een gratis omboeking richting dezelfde reisbestemming.

Een antigeentest met een positief resultaat wordt geclassificeerd als een “verdacht COVID-19 geval”, waardoor de medische en officiële procedures van het land van vertrek in gang worden gezet.

“We willen ermee experimenteren, ervan leren, zien hoe het operationeel werkt en hoe klanten het ervaren,” aldus de CEO.

Sabah