Nederlanders boekten in februari weer massaal vakanties. Ten opzichte van februari 2019 liep het aantal boekingen op met 18 procent.

Vooral België en het Verenigd Koninkrijk zijn populair. Vakanties naar Turkije zijn minder populair, in navolging op de grote aardbevingen daar.

Nederlanders boeken hun zomervakantie dit jaar vooral last minute in juli. Gemiddeld zijn ze ruim 200 euro meer kwijt aan hun vakantie in vergelijking met 2022.

Bij de vliegreizen heeft Turkije Spanje van de eerste plaats vervangen. Ook vliegen de meeste Nederlanders deze zomer vanaf Düsseldorf en is Schiphol zijn koppositie als grootste vakantieluchthaven kwijt.

Frankrijk is dit jaar voor het eerst sinds de coronajaren weer het populairste vakantieland onder Nederlanders. Nederland volgt op de voet. Bij de vliegvakanties is Turkije dit jaar de populairste bestemming. Bijna 40 procent van de boekingen is naar Turkije.

De afgelopen jaren vlogen de meeste mensen naar Spanje. Dat land staat nu met 31 procent van de boekingen op de tweede plaats, gevolgd door Griekenland (16 procent).

Nederlanders zijn dit jaar ruim 200 euro meer kwijt aan hun zomervakantie dan vorig jaar. De gemiddelde reissom voor een last minute-vliegvakantie steeg van 2198 euro in 2022 naar 2446 euro dit jaar. Dat komt volgens Zoover vooral door het aantal duurdere all-inclusive vakanties dat naar Turkije wordt geboekt.

Omdat veel vakanties naar Turkije vanaf vliegveld Düsseldorf vertrekken, vliegen steeds meer Nederlanders vanuit de Duitse luchthaven. Deze zomer 39 procent.

Vanaf Schiphol vertrekt slechts 30 procent van de vakantievluchten. In de meivakantie was deze trend al zichtbaar. Toen boekte 34 procent van de Nederlanders een vliegreis vanaf Düsseldorf en slechts 33 procent vanaf Schiphol.

Die verschillen zijn tijdens de zomervakantie groter geworden. Schiphol lijkt daarmee definitief zijn koppositie als vakantieluchthaven te hebben verloren.

Ook hierbij speelt de onzekerheid onder reizigers een rol. “Schiphol en Transavia zijn zo vaak negatief in het nieuws geweest, dat mensen liever vanaf een andere luchthaven vertrekken”, klinkt het.

Aardbeving

Turkije werd juist 28 procent minder geboekt dan in februari 2019. En ook 19 procent minder dan in februari vorig jaar.

Die afname heeft te maken met de aardbevingen in het zuidoosten van Turkije begin vorige maand. Door die aardbevingen kwamen ruim 50.000 mensen om het leven. Oostdam ziet de vraag naar Turkije als vakantiebestemming in maart wel langzaam weer aantrekken.

Bron: Nederlandse media