Turkish Airlines zal binnen de eerste 18 uur na de opening van de nieuwe luchthaven, al haar activiteiten overbrengen van Atatürk Airport naar de nieuwe en derde luchthaven van Istanbul die momenteel onder constructie is. Dit zal gebeuren met behulp van 600 vrachtwagens, zei Bilal Ekşi, CEO van Turkish Airlines.

“We zullen er zijn vanaf de eerste dag en zullen onze passagiers vervoeren zonder problemen,” zei Ekşi. De CEO liet weten dat Turkish Airlines advies heeft gekregen van een buitenlands consultancy bedrijf over de transfer van de luchtvaartmaatschappij naar de nieuwe luchthaven.

“Bijna 600 vrachtwagens zullen binnen de eerste 18 uur al het materiaal overbrengen naar de nieuwe luchthaven. Het is een grote operatie, maar we hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen om alles vlekkeloos uit te kunnen voeren,” zei hij.

Turkish Airlines beschikt momenteel over een vloot van 330 vliegtuigen en vliegt op 301 bestemmingen. De derde luchthaven in de grootste stad van Turkije, Istanbul, zal op 29 oktober officieel worden geopend. De Turkse minister van Verkeer, Ahmet Arslan, liet dit op 10 februari weten in een persbericht.

Ekşi voegde toe dat er in die 18 uur geen passagiers zullen worden vervoerd. Dit er omdat er in die tijdspanne ook 120 lege vliegtoestellen moeten worden overgezet naar de nieuwe luchthaven. Hij voegde toe dat er 50 procent minder vliegtuigen zullen vliegen in die periode om operationele problemen te vermijden.

“Onze activiteiten op de nieuwe luchthaven starten in de eerste 2 uur met een capaciteit van 10 procent. We eindigen die dag met 50 procent. Op de tweede dag zijn we van plan om een capaciteit van 75 procent te bereiken, de dag daarop zullen we draaien op maximale capaciteit,” zei hij.

Groeiende verkeer in Turkije

Het project is ontworpen om het groeiende verkeer in een belangrijk geografisch knooppunt (Turkije) op te vangen. Het gigantisch platform van de luchthaven voorziet parkeerruimte voor 114 vliegtoestellen. De Turkse minister van Transport zei dat de nieuwe luchthaven 225.000 mensen zal tewerkstellen eens deze volledig operationeel is. Hij deelde ook mee dat er zo’n 8 miljard euro werd geïnvesteerd in het project en dat men in de komende 25 jaar een omzet van 17 miljard euro verwacht.

De luchthaven Istanbul-Atatürk, die tot de top 5 drukste luchthavens van Europa behoort, zal haar deuren sluiten eens de nieuwe luchthaven wordt geopend.

Istanbul is een grote hub voor transitvluchten. De bouw van de nieuwe luchthaven zal er dan ook voor zorgen dat andere luchthavens, voornamelijk in de Golfstaten, een aanzienlijk aandeel zullen verliezen.

Hurriyet