Het Turkse Agentschap voor Coöperatie en Coördinatie (TIKA) is volop in de weer met het vooruit helpen van de olijfproductie in Montenegro. TIKA hoopt hierdoor efficiënter door te breken in de wereldmarkt.

Google

Volgens de verklaring opende TIKA een olijfproductiebedrijf in Montenegro, meer specifiek in Ulcinj, in het dorp Pistula, gelegen aan de kust, met als doel het ondersteunen van lokale boeren. Het bedrijf zou in staat moeten zijn, qua productiehoeveelheid per seizoen per persoon, een capaciteit te ondersteunen van maar liefst 200 tonnen aan olijfolie.

Citaat uit het verslag: “De methodes en technologieën gebruikt in de productie van olijfolie in Montenegro zijn oudbakken in vergelijking met de huidige moderne standaarden in de industrie van olijven. De huidige inefficiëntie in de productie heeft een negatieve invloed op het inkomen en de levensstandaard van de olijfproducenten in het gebied ondanks de aanwezigheid van vruchtbare en geschikte gronden.”

TIKA ondersteunt de olijfproductie in Montenegro in het kader van het “Programma betreffende het veiligstellen en versterken van de voedselproductie in de Oostelijke- en Balkanlanden van Europa”. Het programma heeft als doel het vooruit helpen van de voedselproductie in Europa en het uitbouwen van een stevige infrastructuur en dienstlevering compatibel met de moderne wereldeconomie en wereldmarkt.

TIKA traininsprogramma

TIKA lanceert binnenkort, in maart 2018, een trainingsprogramma voor de associatie van olijfproducenten in Montenegro (Maslinari Pistule). Het centrale thema: periodiciteit, wat een nadelig effect heeft op de olijfproductie en oogst.

Het programma zal daarnaast ook andere, zeer dicht gerelateerde, thema´s aansnijden zoals de algemene olijfproductie, fertilisatie, het snoeien van de olijfbomen, irrigatie en ten slotte het gevecht tegen olijfziektes en olijfplagen.

In de verklaring werd eveneens aangegeven dat de leden van TIKA onderwezen zullen worden in de productie van gerelateerde producten, naast olijfolie zelf, zoals tafelolijven en traditionele olijfzepen.

Het trainingsprogramma zal ondersteund worden door in Turkije uitgevonden technologieën betreffende de productie van olijven. Turkije speelt een voortrekkersrol in de wereld als het gaat om de productie van olijfproducten op de wereldmarkt.

Yeni Safak