Veel Turken verhuizen naar Montenegro, een land dat EU-lidmaatschap wil verwerven. Maar een Turks koppel is naar het kleine Balkanland voor een andere reden verhuisd: rust. Het koppel deelde de details van hun reis naar Montenegro met Hurriyet.

Montenegro werd onafhankelijk in 2006 en zo een van de jongste landen in de wereld. Het is ongeveer even groot als de zuidelijke Turkse provincie Adana en heeft dezelfde bevolkingsaantal als de oostelijke provincie Sivas.

In 2008 diende het land een aanvraag voor EU-lidmaatschap in. De onderhandelingen zijn nog lopende, maar Turken kunnen visumvrij reizen naar het land. Meer en meer Turken bezoeken het land. Sommigen, dromend van een leven in Europa, hebben investeringen in het land als een plan B.

Turkse ambassade

Volgens de Turkse ambassade in Podgorica is er een aanzienlijke toename in het aantal Turkse mensen die naar Montenegro trekken voor werk- of verblijfsdoeleinden. De ambassade zei dat de Turken in het land allerlei soorten ondernemingen beginnen, van de textiel- tot de voedingsindustrie, en dat de Turkse bevolking is gestegen tot 2000.

İpek Kutbay Göde en Celil Göde  zijn een van de dromers die naar Montenegro zijn verhuisd. Maar wat hen naar Montenegro dreef, was niet het EU-burgerschap.

“We weten dat Montenegro geen burgerschap geeft en slechts weinigen krijgen een vergunning voor een lang verblijf. Er is bij ons gesproken over EU-burgerschap, maar wij kwamen hier vooral voor de rust,” zei Ipek Göde.

Hurriyet

T.A.