Turkije speelt een belangrijke rol voor de veiligheid van Europa en het Midden-Oosten. Dat zei de Hongaarse regeringswoordvoerder.

“Als regionale macht speelt Turkije een belangrijke rol voor de veiligheid van Europa en het Midden-Oosten,” vertelde Zoltan Kovacs tegen het staatspersagentschap Anadolu Agency. Hij gaf het interview een week voor het bezoek van Turks president Recep Tayyip Erdogan aan Hongarije op 8 en 9 oktober.

Turks-Hongaarse relaties

Hij beschreef de Turks-Hongaarse relaties als “strategisch” en zei: “We zijn ons ervan bewust dat Turkije een determinerende geopolitieke en strategische functie heeft, en we ontwikkelen onze relaties op gepaste wijze.”

Kovacs zei ook dat Hongarije het Turkse toetredingsverzoek tot de EU zou blijven steunen.

Turkije diende een verzoek in voor lidmaatschap van de Europese Economische Gemeenschap (de voorloper van de EU) in 1987. Ze kwam in aanmerking voor EU-lidmaatschap in 1997 en toetredingsgesprekken begonnen in 2005.

Kovacs zei dat Erdogan een 500-jaar oude tombe uit het Ottomaanse tijdperk die gerestaureerd is door het Turkse agentschap TIKA en de Hongaarse overheid, zal openen.

De octogonale tombe van Gul Baba (Vader van de Rozen), een Ottomaanse Bektashi dervishdichter en metgezel van Sultan Suleiman de Grote, werd gebouwd tussen 1543 en 1548 in Budapest.

Hurriyet

T.A.