Een Turkse imam die furore maakte als de ‘rockende imam’ is de laan uitgestuurd, omdat hij medeoprichter is van een muziekgroep.

Ahmet Muhsin Tüzer is een imam uit de zuidelijke provincie Antalya. Hij speelt in een rockband die sinds 2015 regelmatig de media haalt. Nu loopt er al drie maanden een onderzoek tegen hem van het Turkse Agentschap voor Religieuze Zaken (Diyanet).

Diyanet startte het onderzoek in juli, toen bekend raakte dat de imam regelmatig optredens gaf. Ook zou hij twee dagen te laat teruggekeerd zijn van een betaalde vakantie in Roemenië, het land waarvan zijn vrouw afkomstig is.

Het persagentschap Demirören schreef op 5 oktober dat de afdeling Aanstellingen en Vervangingen van Diyanet uiteindelijk had beslist om Tüzer te ontslaan.

De reden voor deze beslissing, die dateert van 2 augustus, was volgens Diyanet dat Tüzer zijn deontologische code had overtreden. Die stelt dat de “geloofsovertuiging, het discours van zijn preken, het gedrag en de handelingen van een imam conform de islamitische tradities moeten zijn”.

Eerder had Diyanet er nochtans wel mee ingestemd dat de groep van Tüzer optrad in Turkije en de Verenigde Staten. In 2016 echter, toen de groep wereldberoemd raakte, verbood Diyanet hun op te treden in Portugal.

Saudi-Arabië weigerde Tüzer een visum te geven voor een gepland optreden in de Golfstaat in 2015.

Tüzer maakt deel uit van een rockgroep, genaamd ‘FiRock’, samen met zijn vrienden Doğan Sakin – de stichter en gitarist van de bekende Turkse rockgroep Kramp (met zanger Erkin Koray) – en drummer İdris Tübcil.

FiRock gaf haar eerste optreden in 2013, in een jachthaven in het district Kaş, in de provincie Antalya. Kort daarvoor hadden ze hun eerste videoclip opgenomen, ‘Mevlaya gel’ (Kom tot God).

In 2014 bracht de groep een album uit met daarop een combinatie van rock en traditionele soefi muziek.

Hürriyet

S.V.R.