Een vliegtuig van Turkish Airlines stijgt op van de luchthaven van Istanbul, Istanbul, Turkije, 24 juni 2021

De nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines (THY) ontkende donderdag berichten in de media die beweerden dat zeven Europese landen, waaronder Spanje, Italië en Nederland, Turkse passagiers de toegang hadden ontzegd.

In de berichten werd verwezen naar COVID-19 reisadviezen van de Turkse burgerluchtvaartautoriteit (SHGM), voor het laatst bijgewerkt op 28 december, waarin werd beweerd dat Nederland, Italië, Spanje, Luxemburg, Kroatië, IJsland en Zwitserland niet langer Turkse passagiers zouden toelaten, omdat de omicron-variant zich verspreidt.

De tabel met richtsnoeren werd later bijgewerkt om verwijzingen naar dergelijke verboden te verwijderen.

“Er is ons door geen enkel land een inreisverbod gemeld voor Turkse burgers als gevolg van omicron”, zei CEO Bilal Ekşi van THY op Twitter.

Het aantal dagelijkse gevallen van het coronavirus in Turkije heeft deze week zijn hoogste niveau sinds april bereikt, met een stijging tot bijna 37.000 op woensdag, maar het aantal is nog steeds aanzienlijk lager dan de cijfers die in delen van Europa zijn gemeld.

Landen over de hele wereld hebben de afgelopen weken een recordaantal gevallen van het coronavirus gezien en proberen een evenwicht te vinden tussen beperkingen en het draaiende houden van de economieën.

Turkije heeft gezegd dat het voorlopig geen nieuwe beperkingen overweegt en dringt er in plaats daarvan bij de burgers op aan om meer persoonlijke maatregelen te nemen en zich te laten vaccineren.

Ankara is donderdag begonnen met de landelijke verspreiding van het eigen COVID-19-vaccin, Turkovac.

Het land heeft al meer dan 130 miljoen doses vaccins toegediend met behulp van vaccins die zijn ontwikkeld door het Chinese Sinovac en door Pfizer-BioNTech. Het land is ook begonnen met het toedienen van herhalingsvaccins.

Los daarvan heeft Hongkong donderdag drie luchtvaartmaatschappijen, waaronder Turkish Airlines (THY), bevolen hun vluchten gedurende twee weken op te schorten omdat het land melding maakte van 11 nieuwe gevallen van geïmporteerde omicron, waarmee het totaal op 81 is gekomen.

Vluchten uitgevoerd door respectievelijk Finnair, Turkish Airlines en Cebu Pacific Air vanuit Helsinki, Istanbul en Manila werden opgedragen te worden opgeschort van donderdag tot 12 januari, volgens een verklaring van de regering.

Bron: Sabah