Mensen wachten op hun bagage op de luchthaven in Antalya, Turkije, augustus 2020

Zeven Europese landen, waaronder Spanje, Italië en Nederland, hebben Turkse passagiers de toegang tot het land ontzegd nu de omicron-variant zich verspreidt, volgens reisadvies van de Turkse burgerluchtvaartautoriteit (SHGM). Ondertussen is er een update van dit nieuwsbericht. Klik hier om verder te lezen.

Het aantal dagelijkse gevallen van het coronavirus in Turkije heeft deze week zijn hoogste niveau sinds april bereikt, met een stijging tot bijna 37.000 op woensdag, maar het aantal ligt nog steeds aanzienlijk onder de cijfers die in delen van Europa zijn gemeld.

In de reisgids COVID-19 van de SHGM, die voor het laatst op 28 december is bijgewerkt, staat dat Nederland, Italië, Spanje, Luxemburg, Kroatië, IJsland en Zwitserland niet langer Turkse passagiers zullen toelaten. Dat schrijven verschillende media, waaronder de Turkse krant Sabah en persbureau Reuters.

Turkse passagiers zouden bij binnenkomst in Portugal of Zweden een bewijs van inenting moeten tonen.

“Inreis vanuit ons land is niet mogelijk”, aldus de SHGM-lijst voor de zeven Europese landen, zonder verder uit te wijden.

De SHGM heeft ook de reisbeperkingen voor Irak en Iran geactualiseerd: passagiers die naar deze twee landen reizen, kunnen bij binnenkomst 14 dagen in quarantaine worden geplaatst, terwijl andere reizigers een negatieve polymerase kettingreactietest (PCR) moeten laten zien.

Het was niet meteen duidelijk wanneer de nieuwe beperkingen werden ingevoerd of hoe lang ze van kracht zouden blijven.

Kerstlockdown

Nederland kondigde eerder deze maand een tijdelijke COVID-19 kerstlockdown aan, die op 14 januari opnieuw zal worden bekeken.

Andere landen hebben de afgelopen weken een recordaantal gevallen van het coronavirus gezien en proberen een evenwicht te vinden tussen de beperkingen en het draaiende houden van de economieën.

Turkije zei voorlopig geen nieuwe beperkingen te overwegen en drong er in plaats daarvan bij de burgers op aan hun persoonlijke maatregelen op te voeren en zich te laten vaccineren.

Ankara is donderdag begonnen met de landelijke verspreiding van het eigen COVID-19-vaccin, Turkovac.

Het land heeft al meer dan 130 miljoen doses vaccins toegediend met behulp van vaccins die zijn ontwikkeld door het Chinese Sinovac en door Pfizer-BioNTech. Het land is ook begonnen met het toedienen van herhalingsvaccins.

Los daarvan heeft Hongkong donderdag drie luchtvaartmaatschappijen, waaronder Turkish Airlines (THY), bevolen hun vluchten gedurende twee weken op te schorten omdat het land melding maakte van 11 nieuwe gevallen van geïmporteerde omicron, waarmee het totaal op 81 is gekomen.

Vluchten uitgevoerd door respectievelijk Finnair, Turkish Airlines en Cebu Pacific Air vanuit Helsinki, Istanbul en Manila werden opgedragen te worden opgeschort van donderdag tot 12 januari.

Bron: Sabah