Turkije zal in 2019 een wetenschappelijke basis op Antarctica vestigen. Dat heeft minister van Technologie en Wetenschap Faruk Özlü aan het Turkse persbureau Anadolu Agency gezegd.

“Volgend jaar zullen we daar naartoe gaan om onze wetenschappelijke basis te vestigen. De fundamenten van de Wetenschappelijke Turkse basis zullen er worden gelegd, “zei Özlü op 11 april.

“Eerst zullen we onze basis bouwen, dan zullen we de status van ‘adviesstaat’ aanvragen. Adviesstaten zijn die welke inspraak hebben in het Antarctica van vandaag en morgen,” voegde hij eraan toe.

Turkije heeft momenteel de status van ‘observatoriumstaat’ op Antarctica. Özlü voegde eraan toe dat een Turks team, onder leiding van wetenschapper Burcu Özsoy, in februari voor de tweede keer naar Antarctica ging voor poolonderzoek.

“Momenteel zijn er 28 wetenschappers die gedreven werken in Antarctica. Ze zullen deze maand naar huis terugkeren na het beëindigen van hun werk,” zei hij.

Antarctica heeft gediend als een wetenschappelijk onderzoeksgebied sinds een verdrag uit 1959, waarvan Turkije een ondertekenaar is.

Het eerste poolonderzoekcentrum van Turkije, het poolonderzoekscentrum van de Technische Universiteit Istanboel, werd in 2015 in Antarctica opgericht.

De missie van het centrum is om onderzoek naar Antarctica uit te voeren en de bekendheid van Turkije in de internationale wetenschappelijke gemeenschap te vergroten.

Hurriyet