Na 5 jaar wachten is het eindelijk zo ver: gisteren startte de ceremonie voor de bouw van het Midwood Istanbul Film Studio Complex. De nieuwe studio – die het grootste film studio complex in Europa zal worden – wordt gehuisvest in de Istanboelse stadswijk Büyükçekmece.

Hasan Akgün de burgemeester van het district Büyükçekmece zei dat het project niet alleen belang is voor Büyükçekmece maar ook heel Turkije ten goede zal komen. Eens geopend zal het complex 10.000 werknemers tewerkstellen en zal het complex een grote aanwinst zijn voor de Turkse economie. De burgemeester voegde hieraan toe dat de buitenlandse filmproducties ook voor een toename aan vreemde valuta zullen zorgen, wat op zijn beurt ook de economie ten goede komt.

581626ff67b0a91d901ed3bc-58162b149c1b4

Turks Hollywood

Door zijn prachtige uitzichten is de stad Istanboel al geruime tijd een favoriete locatie voor internationale filmmakers. Maar de stad zal door de nieuwe filmstudio’s ook een belangrijke bestemming zijn voor Hollywood.

Volgens Ahmet San – de voorzitter van het Midwood Inc. Company – zal het complex met een reusachtige omvang van 2,2 vierkante kilometers een investering betekenen van 227 miljoen Euro. San voegde hieraan toe dat het complex 21 filmstudio’s, 17 openlucht-filmsets en 18 montagewerkplekken zal omvatten. In totaal kunnen 38 films tegelijkertijd in het complex opgenomen worden. “We plannen om hier een cinema museum te bouwen, een hotel waar de sterren kunnen verblijven, een ‘opleidingsvallei’ waar een kleuterschool en een universiteit wordt gebouwd alsook een thema park en verschillende restaurants.”

unnamed-1

Bestemming voor cinefielen

Het Midwood project werd uiteindelijk gerealiseerd na 5 jaar hard werk. Eens het complex afgewerkt is zal het niet alleen een centrum worden voor films die zich in Istanboel afspelen – maar het zal op zichzelf één van de meeste gefilmde locaties in Turkije worden. Het complex zal ook een belangrijke bestemming zijn voor echte cinefielen. Het project hoopt erop zo’n 1 miljoen bezoekers te verwelkomen tijdens haar eerste jaar.

Sabah