Alle verdachten in het dossier rond PKK, een terreurorganisatie zijn buiten vervolging gesteld. Nochtans had het federaal parket gevraagd 36 personen en vennootschappen naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor deelname aan activiteiten van een terroristische groep. De Brusselse raadkamer oordeelde echter dat het Turks-‘Koerdische’ conflict beschouwd moet worden als een gewapend conflict en dat de terrorismewetgeving dus niet van toepassing kan zijn. Het federaal parket kan wel nog in beroep gaan

Het PKK-dossier werd in oktober 2015 al ingeleid voor de Brusselse raadkamer, maar werd herhaaldelijk uitgesteld. Volgens het federaal parket zou gebleken zijn dat de PKK in België en in andere West-Europese landen op grote schaal jonge Koerden, waaronder ook minderjarigen, zou ronselen.

Die zouden overigens in kampen in de Oostkantons klaargestoomd worden voor de strijd. De jonge rekruten wachtte daarna een opdracht bij de administratieve diensten van PKK, of ze werden naar militaire opleidingskampen in Irak en Griekenland gestuurd om er opgeleid te worden tot guerrillastrijders.

Boodschappen in liedjes

Daarnaast zou de PKK zich in België ook bezighouden met de aanmaak en handel in valse identiteitsdocumenten en zou ze aan fondsenwerving doen bij particulieren en handelaars, veelal onder bedreiging of met geweld. Het geld moest dienen om andere activiteiten te financieren.

Ook radiostation Mesopotamia, dat onder het televisiestation ROJ-TV in Denderleeuw valt, werd geviseerd en zou diens doen als operationeel PKK-communicatiekanaal. Zo zouden in traditionele liedjes boodschappen verwerkt worden over militaire acties die door het Turkse leger tegen vestigingen van PKK worden gepland.

Geen sprake van terrorisme

De raadkamer heeft nu echter geoordeeld dat er geen sprake is van terrorisme omdat het Turks-Koerdische conflict moet beschouwd worden als een gewapend conflict en de terrorismewetgeving dus niet van toepassing is. Het federaal kan nog tegen die beslissing in beroep gaan bij de kamer van inbeschuldigingstelling.

Belga