“Turkije zal de steile fluctuaties in wisselkoersen met de steun van haar burgers overwinnen. Ook de Centrale Bank heeft voorzorgsmaatregelen genomen om de prijsstabiliteit te handhaven en zeker als je meerekent dat de fundamenten van de Turkse economie sterk zijn”, zei premier Binali Yıldırım in een fractie toespraak op november 29.

“We zijn voorzichtig over de sterke schommelingen in de wereldwijde markten en wisselkoersen geweest. De nieuwste wereldwijde schommelingen hebben Turkije negatief beïnvloed, vooral mede de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wij zullen de wisselkoersschommelingen, met de steun van onze burgers overwinnen”, zei hij.

Hij merkte op dat de fundamenten van de Turkse economie zeer robuust zijn en de bedoeling van de overheid is om hervormingen door te voeren die verder de economie stimuleren.

‘Geen afname van de deviezenreserves’

“Bovendien gebruikt de Centrale Bank al zijn instrumenten voor het handhaven van prijsstabiliteit”, zei Yıldırım, eraan toevoegend dat er geen daling van de netto deviezenreserves was en dat er geen reden was voor beleggers om Turkije te verlaten.

De Turkse Lira heeft meer dan 15 procent verloren van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar over 2016, getroffen door zowel de versterking van de dollar en de bezorgdheid van beleggers.

Worst-case scenario

“We zijn plannen aan het maken voor een worst-case scenario”, zei Yıldırım, eraan toevoegend dat Turkije zoveel mogelijk deals zou uitvoeren in lira in plaats van vreemde valuta, als onderdeel van de maatregelen de lokale munt aantrekkelijker te maken en het helpen stoppen van de verzwakking.

“Onze exporteurs kopen vreemde valuta van de Centrale Bank en ze hebben nu het recht om deze schulden terug te betalen in lira. Als overheid hebben we ook onze schuldenaren aangegeven hun schulden in lira terug te betalen”, zei hij. Deze laatste fiscale amnestie maakt het mogelijk dat mensen en bedrijven hun geld kunnen herstructureren ter waarde van miljarden dollars, dus het brengt het geld terug in de economie.

“De banksector van Turkije en zijn financiën zijn sterk. We zijn doorgegaan met het investeringsklimaat te verbeteren ook”, voegde Yıldırım toe.

Burgerschap voor buitenlandse investeerders

De premier zei dat buitenlandse investeerders die investeren of onroerend goed kopen in Turkije, boven een bepaalde grens, de Turkse nationaliteit toegekend kunnen krijgen.

“We breiden ook de brandstof ondersteuning voor chartervluchten uit. Elke vlucht naar de A-groep reisorganisaties die toeristen zullen vervoeren naar een aantal luchthavens (waaronder Antalya, Muğla, Izmir en Trabzon) zullen een ondersteuning van 6.000$ krijgen in 2017”, zei Yıldırım.

Hürriyet