“Een kind mag niet worden gedwongen tot een huwelijk, zelfs als de ouders hun toestemming geven”, zei de hoofdgeestelijke van Turkije, verwijzend naar een vers in de koran over het belang van het huwelijk.

“Het huwelijk is een grote verbintenis die niet mag worden onderschat. Allah beschrijft in de Koran dat de huwelijk een groot contract is met zware verantwoordelijkheden. Het is niet mogelijk om een kind te laten trouwen dat de leeftijd van het moederschap nog niet heeft bereikt en nog niet heeft besloten om een partner te hebben, zelfs als de ouders hun toestemming hebben gegeven”, zei het hoofd van het Directoraat voor Religieuze Zaken van Turkije (Diyanet), Mehmet Görmez, in een bijeenkomst in Antalya op 28 november

Controversieel wetvoorstel

De woorden van Görmez verwezen naar een controversieel wetsvoorstel in het parlement dat verkrachters van minderjarigen regulariseert door het uitstellen van de veroordeling als het kind met de dader trouwt. Görmez zei dat een verordening die de weg voor seksueel misbruik plaveit mag niet door de rechterlijke macht en de juridische systeem worden goedgekeurd.

“Het is zeer bedroevend dat kinderhuwelijken werden besproken, ondanks dat [vers in de Koran],” zei hij.

“De overheid staat garant voor trots en eer voor iedereen die onder zijn vleugels leeft zonder enige discriminatie. In dit verband moeten misdaden en verkrachtingen niet ongestraft blijven. Natuurlijk, als er klachten of tekortkomingen zijn, moeten ze grondig worden besproken. Om geen nieuwe slachtoffers te creëren, moeten deze met zorg worden behandeld. Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de morele waarden en de juiste kennis het leven in de maatschappij domineert” zei het hoofd van Diyanet.

Hürriyet