Een boot ligt op een opgedroogd deel van het Marmara-meer, in Manisa, West-Turkije

De klimaatverandering, die van invloed is op de temperaturen en de neerslagpatronen verandert, heeft een zware klap toegebracht aan de stroomgebieden van Turkije.

Uit cijfers van het ministerie van Land- en Bosbouw blijkt dat het waterpeil in 20 van de 25 belangrijkste bekkens tussen 2013 en 2022 is gedaald, terwijl het in vijf andere bekkens is gestegen.

De meest dramatische daling deed zich voor in de meren van Burdur en het Gediz-bekken, beide in het westen van Turkije.

In Burdur is het waterpeil gedaald van 61% in 2013 tot 5,9% in 2022, terwijl in het Gediz-bekken het peil is gedaald van 76,6% in 2013 tot 7,7% dit jaar.

In de tussentijd zagen de bekkens in het westen en noordoosten van het Zwarte Zeegebied, die gewoonlijk een regenachtig klimaat hebben, de waterniveaus stijgen.

Toch was er geen watertekort dat de bevolking trof, hoewel er gedeeltelijke dalingen werden gemeld in de watertoevoer naar dammen.

Het ministerie zei dat extra watervoorraden werden ingezet voor steden zoals Istanbul, de hoofdstad Ankara, Izmir, Yalova en Kilis om toekomstige tekorten aan drinkwater als gevolg van mogelijke droogte te voorkomen.

Wat irrigatie betreft, is de neerslag tussen oktober 2021 en april 2022 toegenomen. Het ministerie zei dat 418 voor irrigatie toegewezen reservoirs het redelijk goed doen, met voldoende water in 375 van hen, terwijl de rest gedeeltelijk gevuld is.

Waterverspilling is de grootste zorg van de autoriteiten in het land dat vorig jaar door droogte werd geteisterd.

Bovendien zal het voorkomen ervan naar verwachting miljoenen Turkse lires in de economie doen terugvloeien.

Turkije heeft de afgelopen tien jaar 1,7 miljoen dollar (TL 25,6 miljoen) uitgegeven voor het herstel en behoud van 95 als wetlands aangewezen gebieden, wat neerkomt op meer dan 1,08 miljoen hectare (2,67 miljoen acres).

Met eigen middelen, gekoppeld aan fondsen van internationale instanties, rehabiliteert het land wetlands die door de impact van de klimaatverandering zijn aangetast en verzacht het de toekomstige gevolgen van de klimaatcrisis voor deze vitale gebieden.

Bron: Sabah