“Turkije wil vreedzame en vriendelijke relaties ontwikkelen met iedereen, inclusief Rusland en Israël”, zei premier Binali Yildirim afgelopen maandag.

“Van Rusland tot Israël, van Egypte tot Syrië, van Irak tot Iran en van de EU tot V.S., we zijn vastberaden om vreedzame, vriendelijke en praktische banden te ontwikkelen met iedereen.”

Hij zei dat het beleid van Turkije om de banden te normaliseren met haar buurlanden aan de Zwarte en de Middellandse Zee al concrete resultaten heeft opgeleverd.

“We plukken de eerste vruchten met Gaza (door de normalisatie met Israël)”, Aldus de Turkse premier.

De Turkse hoofdstad Ankara bereikte een akkoord met Tel Aviv na een onderbreking van 6 jaar toen Israël een humanitair hulpschip, de Mavi Marmara, met als doel Gaza aanviel in internationale wateren in 2010 waarbij tien Turkse activisten om het leven kwamen.

Dankzij het akkoord kon Ankara een schip met 11.000 ton hulpgoederen en voorraden naar de mensen van Gaza sturen. Het schip arriveerde zondag in de Ashdod-haven in Israël.

Vorige week herstelden Turkije en Rusland hun diplomatieke banden nadat de betrekkingen een dieptepunt bereikten nadat een Russische jet neergehaald werd vanwege het schenden van Turks luchtruim. De Turkse premier Yildirim zei dat het akkoord de toerismesector van het land heeft doen herleven.

“Bezoekers van Rusland zijn al begonnen met het komen naar Turkije”, voegde hij eraan toe.

AA