De eerste vrachtwagen met humanitair hulp is Gaza binnengegaan door de Rafah-grens op maandag. De hulp die bestaat uit onder andere bloem, rijst, suiker, voedselpakketten en speelgoed, kwam aan in Israëlische haven Ashdod aan boord van de Lady Leyla op zondagnamiddag.

asdod

Het schip vervoerde 10.000 speeltjes en 10.000 voedselpakketten voor de kinderen in Gaza via de Ashdodhaven van Israël. De Turkse Rode Halve Maan doet haar best om de hulp te vervoeren en te verdelen aan de mensen van Gaza zei het Turks Ministerie van Sociale Zaken.

Het schip zette koers op vrijdag na het normaliseringsakkoord tussen Turkije en Israël.

 

Mavi Marmara-incident

De 2 landen bereikten vorige maandag een akkoord. De diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Israël werden opgeschort nadat Israëlische troepen een humanitair hulpschip richting Gaza aanvielen op internationale wateren in 2010 en 10 Turkse activisten doodden.

De Mavi Marmara was een van zes civiele schepen die de blokkade van Israël op Gaza probeerden te doorbreken toen Israëlische commando’s het schip enterden.

In de nasleep van de aanval eiste Turkije een formele verontschuldiging van Israël, een schadevergoeding aan de families van de dodelijke slachtoffers en de opheffing van e blokkade op Gaza.

Turkish ship Mavi Marmara


In 2013 betuigde Israëlisch premier Netanyahu zijn verontschuldigingen voor de aanval. Volgens het akkoord zal Turkije niet alleen humanitair hulp kunnen sturen naar Gaza en elektriciteitscentrales, ziekenhuizen en infrastructuur kunnen (her)opbouwen maar Israël zal ook $20 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de families van de slachtoffers van de Mavi Marmara-raid.
Sabah