Turkije beschuldigde België ervan een zwakke schakel te zijn in het gevecht tegen terrorisme, nadat het Belgische gerecht een verboden Koerdische terreurgroep niet vervolgde voor terroristische activiteiten.

Een Belgisch hoger gerecht weigerde reeds een bezwaar tegen een eerdere uitspraak waarbij een lagere rechtbank de uitspraak deed dat de ‘Koerdische Arbeiderspartij’ niet geclassificeerd kan worden als een terroristische groepering.

Het gerecht weigerde in november al toe te geven aan het verzoek van een openbare aanklager om 36 bekende PKK-terroristen in België door te verwijzen naar het hoger gerecht en strafhof. Reden: “een gewapende campagne voeren kan, wettelijk gezien, niet geïnterpreteerd worden als een rechtstreekse daad van terrorisme.”

Dit is onacceptabel

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken liet reeds weten dat het de  uitspraak onacceptabel  vindt en dat het zich zal verzetten tegen de beslissing van het gerecht.

“Deze beslissing is nog maar eens het bewijs dat verschillende partijen in Europa er blijkbaar voor kiezen steun te geven aan terroristische groeperingen, die er alles aan doen de Turkse nationale veiligheid en interesses te dwarsbomen. Het bewijst nog maar eens dat België een zeer zwakke schakel is, binnen Europa, in het voeren van de strijd tegen terrorisme in de wereld.” Aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministierie: “Onze staat zal er alles aan doen om zich tegen deze onacceptabele uitspraak te verzetten.”

Het is niet de eerste keer dat Turkije een Europees land ervan beschuldigd blind te zijn als het gaat om PKK-activiteiten in Europa. En dat ondanks het feit dat de PKK officieel erkend is als een terroristische organisatie, zowel door de Turken, als door de Verenigde Staten, als door Europa.

Hurriyet