“Turkije is nog maar 1 of 2 zittingen verwijderd van het normaliseren van de relaties met Israel. Het is heel belangrijk dat Israel de blokkade opheft en  hulp doorlaat naar Gaza en Palestina”, zei Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op dinsdag tijdens een interview met staatzender TRT Haber.

Het normaliseringsverdrag tusen Turkije en Israël is nog niet klaar. De 2 kanten hebben echter belangrijke voortgang geboekt om het klaar te krijgen, zeiden Turkse woordvoerders vorige week.

Israël vervulde 2 van de 3 voorwaarden die Turkije had gesteld voor het normaliseren van de relaties tussen de 2 landen. Er moet nog een akkoord komen over de laatste voorwaarde: de opheffing van de blokkade op Gaza.

Turkije was een bondgenoot van Israël tot de 2 landen hun banden verbraken in 2010 toen Israëlische commando’s een Turkse humanitaire hulpschip aanvielen met 10 dode Turkse activisten tot gevolg.

Het Turkse schip Mavi Marmara nam deel aan een "Gaza flottielje" in 2010 om te proberen Israëls Marine blokkade van Gaza te breken
Het Turkse schip Mavi Marmara nam deel aan een “Gaza flottielje” in 2010 om te proberen Israëls Marine blokkade van Gaza te breken

Israël verontschuldigde zich in 2013, velen dachten toen dat de banden tussen de 2 landen hersteld zou worden. Maar de spanningen liepen opnieuw hoog op toen het jaar daarop Israël een militair offensief uitvoerde op Gaza tijdens de heilige maand Ramadan, die als heilig wordt gezien door de moslims.

Na jaren van bittere beschuldigingen en verwijten, kwamen beide kanten in het geheim samen in december om de banden tussen de landen te herstellen. Er zal opnieuw samengezeten worden om te onderhandelen in februari in Geneva.

Sabah